Ljeto bez prvenstva; Lošinjani ostali sami u Trećoj ligi

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Lošinjski vaterpolisti ovoga ljeta neće igrati ligaške utakmice - zato što nemaju protiv koga igrati!


Ruku na srce, i lanjska je liga bila "tanka", tek blijeda sjena nekadašnjeg ljetnog prvenstvenog natjecanja. Prošle sezone Treću su ligu u skupini "Rijeka" odigrala samo tri kluba, a i od ta tri jedan, rovinjski "Delfin", bez natjecateljskog motiva, jer se priključio tek toliko da nešto odigra i u ljetnim mjesecima, nakon što je u zimu i proljeće odigrao viši rang, Prvu "B" hrvatsku ligu.

Osim "Lošinja", svi su klubovi nižih rangova riješili pitanje bazena za urednu cjelogodišnju aktivnost, a oni koji to nisu - odustali su od ligaških natjecanja. Kao što je poznato, na Lošinju odgovarajućeg bazena za cjelogodišnje igranje utakmica i treniranje nema, pa ne dolazi u obzir prijava u Prvu "B" ligu, odnosno to bi značilo odigravanje domaćih utakmica npr. u Rijeci, što bi predstavljalo veliki trošak, a i upitnog je smisla, zato što bi Lošinjani time u svim utakmicama zapravo bili gosti.

Kako ljetna sezona ne bi posve propala, u tijeku su dogovori o odigravanju neslužbene lige, vjerojatnog naziva Kvarnerska liga, u kojoj bi igrali "Jadran" iz Kostrene, "Lošinj", rovinjski "Delfin" i "Crikvenica", no na tim utakmicama ne bi bilo službenih sudaca, već bi taj posao obavljali treneri, a jedina kotizacija zapravo bi bila participacija za troškove zakuske nakon utakmica. U planu je da svaki od četiri kluba bude po jednom domaćin mini-turnira, pa bi se zbrojem bodova dobio pobjednik. Kako javlja trener-igrač "Lošinja" Domenico Jureša, krajem kolovoza na Lošinj bi trebali doći vaterpolisti "Graza", pa će to biti prilika za nekoliko trening-utakmica seniora.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić