U stanci - treninzi na suhom

foto: VK Lošinj
foto: VK Lošinj
Zabranom sportskih treninga i natjecanja na otoku, na poseban je način pogođen vaterpolo.


Osnova vaterpolskih treninga je plivanje, a to je praktički nemoguće izvesti u vlastitom domu ili okućnici - za ulazak u more ipak je prehladno - za razliku od trčanja, skakanja i vježbi preciznosti, što je moguće kao dio preporučene pojedinačne šetnje prirodom, a može se improvizirati u dvorištu, čak i u stanu.

Kako bi u očekivanju ponovnih pravih treninga zadržali svoje igrač(ic)e svih uzrasta u kakvom-takvom pogonu, u Vaterpolo klubu "Lošinj" napravili su program pojedinačnih treninga - vježbe snage, izdržljivosti i eksplozivnosti, s idejom da se provode šest dana u tjednu.

Slično kao i kod sada aktualne škole "preko ekrana", kvaliteta obavljenoga najviše ovisi o savjesnom izvršavanju obaveza u situaciji kad nema prave kontrole.

"Treninzi se rade s vlastitom težinom, elastičnom trakom i loptom, te rekvizitima koji se nađu doma, za teže opterećenje. Rade vježbe jačanja, stabilizacije trupa i ramenog obruča, leđa, nogu, ruku, a izdržljivost u smislu aerobne aktivnosti kroz HIIT-trening; intervalni trening visokog intenziteta", kaže Domenico Jureša, trener lošinjskih vaterpolist(ic)a, koji je nakon dva tjedna jedne serije treninga pripremio novi program, i tako će biti dok bude trajala ova prinudna stanka. Odazvali su se, kaže Jureša, gotovo svi koji su i inače bili u trenažnom procesu.

Osim toga, za razonodu preko internetskih tzv. društvenih mreža, klub postavlja pitalice o vaterpolu u Hrvatskoj i svijetu te o samom lošinjskom vaterpolskom klubu.