Nova pobjeda Hrvatske, za drugu ekipu zaigrao i Lošinjan

Boris Tirkajla (desno) debitirao je za Hrvatsku II / foto: B. Purić
Boris Tirkajla (desno) debitirao je za Hrvatsku II / foto: B. Purić
Majstorski kandidat Boris Tirkajla iz Malog Lošinja zaigrao je za drugu momčad Hrvatske na Europskom ekipnom veteranskom prvenstvu u šahu, koje se ovih dana održava u hotelu "Aurora".

Ujedno je ovo prvi put da netko iz ŠK "Lošinj" nastupa za neku od ekipa koja predstavlja Hrvatsku na službenom natjecanju. Mario Muškardin igrao je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, ali tada je bio član riječke "Liburnije".

Odlaskom Emilija Fućka s natjecanja, Tirkajla je uskočio kao rezerva. U drugom kolu Hrvatska II je odigrala 2:2 s Češkom. Tirkajla je na četvrtoj ploči izgubio od međunarodnog majstora Petra Špačeka. Prva momčad Hrvatske je očekivano bez većih problema svladala Englesku; bilo je 3,5:0,5 pri čemu su partije dobili Kožul, Zelčić i Ferčec, a Kurajica je remizirao.

Poredak: Hrvatska i Rusija po 4, Češka i Hrvatska II po 3, Europska šahovska akademija (Maribor), Španjolska, Engleska, Austrija i Austrijska Štajerska po 2, Engleska II, Njemačka (žene) 1, Agder (Norveška) i Irska bez boda.

U kategoriji preko 65 godina, s po 4 meč-boda vode Rusija, Finska, Njemačka i Švedska, a po dva imaju Belgija, Švedska II, Irska, Roskilde-Skive (Danska), Rochade Bielefeld Revival (Njemačka), Engleska i Švicarska, itd.