Na Europskom prvenstvu igrat će 30 ekipa

Valter Valković i Alojzije Janković / foto: B. Purić
Valter Valković i Alojzije Janković / foto: B. Purić
Ukupno trideset ekipa sudjelovat će na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane u šahu, koje će od 17. do 26. rujna biti odigrano u Malom Lošinju.

Prvenstvo, kao prvo natjecanje iz kalendara Europske šahovske unije (ECU) koje će se odigrati na Lošinju, najavili su na konferenciji za novinare direktor turnira Valter Valković i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković. Natjecanje u hotelu "Aurora" je podijeljeno u dvije kategorije; za igrače preko 50 godina (prijavljeno je 13 ekipa) i za one preko 65 godina starosti (17 ekipa). Igrat će se na četiri ploče, devet kola švicarskim sustavom. Prema rejtinzima igrača, reprezentacija Hrvatske "50+" je druga po snazi, a čine je velemajstori Zdenko Kožul, Robert Zelčić, Bojan Kurajica i Nenad Ferčec. U obje kategorije najbolje rejtingirane momčadi ima Rusija.

Stiže i amatersko EP?

"Zadovoljni smo potporom koju dobivamo na Lošinju, pa smo odlučili ovdje održati i veća natjecanja. Ovo nije profesionalno natjecanje i igrat će ljudi koji se osim šaha žele i odmoriti i koji su sljedećih godina potencijalni turisti", kazao je Janković, istaknuvši da postoje dobri izgledi da Lošinj dobije domaćinstvo Pojedinačnog amaterskog prvenstva u proljeće 2021. godine, na kojem bi moglo sudjelovati dvjesto, možda i tristo igrača. "Zanimljivo je da smo uspjeli dovesti Skandinavce i Irce, a tih turista inače baš kod nas nema mnogo. Šah je jako iskoristiv za turizam", kazao je Valković.