Nerezinci na festivalu "Fiumare"

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2014-06_jed_fiumare-nerezinci2014.jpgNa III. kvarnerskom festivalu mora i pomorske tradicije "Fiumare", te ujedno na I. festivalu mediteranske maritimne baštine sudjelovali su i članovi jedriličarske sekcije SD "Škarpina" iz Nerezina.

Manifestacija je najavljena i započeta u nedjelju 25. svibnja drugom jezerskom regatom tradicijskih barki na jedra u Fužinama, na kojoj je Dinko Zorović iz SD "Škarpina" sudjelovao u sudačkom timu.

U srijedu, 28. svibnja na Korzu u Rijeci, Mario Živković i Dinko Zorović sudjelovali su u izlaganju i prezentaciji tradicijskih barki koje sudjeluju na festivalu "Fiumare", te na otvorenju izložbe "U podmorju Kvarnera" u riječkoj ribarnici. Dinko Zorović u ulozi suca sudjelovao je u ocjenjivanju originalnosti i odabiru najizvornije tradicijske barke festivala, za plaketu koju je dodijelio gradonačelnik Vojko Obersnel.

Organizatori su žalili što na Korzu nije bila izložena, a kako je ranije najavljivano, lošinjska pasara "Ani" koju Kruno Lekić gradi za jedriličarsku sekciju "Škarpine". Izlaganje na manifestaciji nije bilo moguće zbog bojazni da se nedovršeno korito pasare ne bi oštetilo (iskrivilo).

U petak, 30. svibnja u 15 sati u riječkoj luci započeo je prvi plov regate tradicijskih barki na kojoj su u pasari "Anica" jedrili Mario Živković i Dinko Zorović. Zbog jakog vjetra na refule jedna se barka prevrnula, a jedna napunila vodom. Nerezinci su u ukupnom poretku stigli drugi te prvi u kategoriji pasara.

Drugog dana regate, od 10 do 13 sati, Dinko Zorović je na "Anici" jedrio s djecom i roditeljima po luci s ciljem animiranja najmlađih za jedrenje i razvijanja ljubavi za naša autohtona plovila. Za to vrijeme je na natjecanju u briškuli Mario Živković bio apsolutni pobjednik svih natjecatelja u okviru festivala.
Poslijepodne od 14 sati nadalje odvijao se drugi plov regate tradicijskih barki s polaskom iz luke, okret oko plutače uz Porto Baroš i povratak na cilj u luku. Nerezinci Mario Živković i Dinko Zorović osvojili su, po vrlo jakom vjetru na refule, pehar za drugo mjesto u pasarama.

Na regati su učesnici pohvaliti kvalitetu oglavnog jedra pasare kojeg je sašila Renza Sigović te izvrsne mogućnosti jedrenja uz vjetar pasare "Anica" koju je SD "Škarpina" poklonio kap. Andrino Maglievaz.

Festival Fiumare nastavio se brojnim prezentacijama klubova, danima otvorenih vrata muzeja, srednje pomorske škole i pomorskog fakulteta, veslačkom regatom, te drugim prigodnim manifestacijama.  

Kako festival Fiumare prethodi velebnoj riječkoj regati Fiumanki koristimo priliku za najavu da će 14. 6. nerezinska posada na Anici sudjelovati na regati "Classic Fiumanka".