Počinje jubilarno prvenstvo

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Prvim turnirom u petak će početi jubilarno, četrdeseto Prvenstvo Lošinja u brzopoteznom šahu, jedno od sportskih natjecanja na Lošinju s najduljom tradicijom održavanja.


U planu je dvanaest turnira, približno jedan mjesečno, s tim da će kroz godinu vjerojatno biti manjih odstupanja od redovnog ritma, zbog odigravanja drugih klupskih natjecanja i nastupa ekipa kluba u ligaškim natjecanjima. Uobičajeni termin je petkom u 17 sati, a igra se jednokružnim Bergerovim sustavom, s tim da je za održavanje turnira potrebno sudjelovanje barem osmero igrač(ic)a. U slučaju prijave petnaestoro i više njih, igrat će se švicarskim sustavom u 11 kola.

Uobičajeno, na pojedinom turniru pravo nastupa imaju svi šahisti i šahistkinje, a onda se za ukupni godišnji poredak broje nastupi članova ŠK "Lošinj", tako da najboljemu na pojedinom turniru ide pet bodova, drugome četiri, trećemu tri, četvrtome dva, a petome jedan bod za ukupni proedak. Ti se bodovi potom zbrajaju, s tim da se svakom igraču otpisuju tri najslabija nastupa, kako bi se igračima omogućilo da "bez štete" izostanu s ponekog turnira.

Prvi put je Prvenstvo Lošinja u brzopoteznom šahu odigrano 1971. godine kao dvodnevni turnir, na kojemu je pobijedio Milan Kovačić, a od 1983. godine do danas igra se po gotovo nepromijenjenom modelu, iako je natjecanje bilo prekinuto burne 1991. godine nakon samo dva turnira, a sljedeće dvije godine nije održano zbog toga što klub nije imao prostoriju. Najviše je, čak devet puta, brzopotezni prvak Lošinja bio Boris Tirkajla, a slijedi ga Mario Muškardin s osam titula. Gašpar Purić je osvajao zlatnu medalju šest puta, po tri puta Ludvig Grego i Bojan Purić, po dvaput Milan Kovačić, Darko Fajdić i Neven Petrović, a po jednom Tomislav Matković, Ivan Volarić, Tomislav Okrugić i Boris Tomić.