Reprezentacije zaigrale preko interneta

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Na Lošinju su svoje nastupe na nikad neobičnijem "Mitropa kupu" danas počele šahovske reprezentacije Hrvatske - muška i ženska.

Sudjeluje po deset reprezentacija u svakoj konkurenciji - uz Hrvatsku, nastupaju još Austrija, Češka, Francuska, Italija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Švicarska. Ipak, reprezentacije zbog aktualnih komplikacija u međunarodnim putovanjima nisu okupljene sve na jednom mjestu, već je svaka odabrala po jedno mjesto u svojoj zemlji i otamo igra preko interneta. Tako je Hrvatski šahovski savez reprezentativce i reprezentativke smjestio u hotel "Punta" u Velom Lošinju.

Muškarci su u sastavu Davor Rogić, Blažimir Kovačević (uvršten u sastav namjesto najavljenog Jadranka Plenče), Robert Zelčić i Sven Tica, a prijavljen je i izbornik Zdenko Kožul. Za žensku ekipu igraju Ena Cvitan, Mirjana Medić, Patricija Vujnović i Noemi Špiranec, u pratnji izbornika Zorana Jovanovića.

Šahisti(ce) igraju preko računala, iako na stolu mogu imati i šahovsku garnituru radi lakšeg predočenja pozicije. Sve njihove aktivnosti u dvorani prate kamere, a u svakoj je zemlji na licu mjesta sudački tim - ovdje su to Nenad Dorić i Željko Matkun.

Natjecanje će trajati do 12. svibnja, a odmah potom na istom bi mjestu trebalo početi natjecanje uživo; Kup Hrvatske u kojem će sudjelovati i momčad ŠK "Lošinj".