U Malom Lošinju ove godine tri velika natjecanja

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Ne dođe li u međuvremenu do promjena, što je s obzirom na javnozdravstvenu situaciju sasvim moguće, tri velika šahovska natjecanja trebala bi ove godine biti održana u Malom Lošinju.


Za termin od 11. do 16. svibnja predviđeno je održavanje Kupa Hrvatske, koji je i lani trebao biti održan na Lošinju, ali je nakon dvije odgode otkazan. Za termin od 16. rujna do 25. rujna predviđeno je održavanje Amaterskog prvenstva Europe (za igrače s međunarodnim rejtingom do 2300 bodova), koje je također bilo u planu za prošlu godinu, pa je bilo otkazano zbog problema u međunarodnom prometu. Mali Lošinj trebao bi ponovo biti domaćin i prvim hrvatskim ligama - Prvoj "A" ligi, Prvoj "B" ligi i Prvoj ženskoj ligi, od 24. rujna do 3. listopada, s tim da je ostavljena mogućnost da se ta natjecanja održe ranije, bude li epidemiološka situacija to nalagala.

Gdje su u tome lošinjski šahisti? Odlukom Upravnog odbora HŠS-a, pobjednicima županijskih kupova iz prošle godine preneseno je pravo nastupa u Kupu Hrvatske iz prošle u ovu godinu, a među tim klubovima je i "Lošinj", lanjski osvajač Kupa Primorsko-goranske županije. U prvim rangovima ligaškog natjecanja Lošinjani nisu, pa će na tom događaju moći sudjelovati jedino kao gledatelji, ali zato domaćinstvo Amaterskog prvenstva Europe nudi mogućnost za nastup gotovo svim lošinjskim šahistima na jakom međunarodnom turniru, koji će biti podijeljen u tri skupine - rejting do 2300, do 2000 te do 1700 bodova.