Prije 60 godina održan prvi Kup gradova

Za povijest - sudionici prvog Kupa gradova u prosincu 1960. g.
Za povijest - sudionici prvog Kupa gradova u prosincu 1960. g.
Na današnji dan prije šezdeset godina u Malom Lošinju održan je prvi Novogodišnji kup gradova u podvodnom ribolovu.


Prvu podvodnu pušku u Malom Lošinju imala je učiteljica Noyes Piccini 1941. godine, no do zamaha podvodnog ribolova došlo je pedesetih godina, u dobroj mjeri zahvaljujući doseljeniku iz Zagreba, Zvonimiru Balenoviću, koji je dao inicijativu da se praktički usred zime u lošinjskom akvatoriju održi natjecanje podvodnih lovaca, vidjevši u tome atrakciju koja bi mogla privući goste na otok. Temelj je već postojao; u ljeto 1956. godine ovdje je održano Prvenstvo sjevernog Jadrana, a godinu kasnije prvo Svjetsko prvenstvo (Z. Balenović bio je treći pojedinačno, a s reprezentacijom Jugoslavije drugi u momčadskom poretku).

Sudjelovale su samo četiri gradske momčadi, a pobijedili su Dubravko Balenović i Jerko Domančić predstavljajući Rijeku, s 39 tisuća bodova. Drugo mjesto su, kao momčad Malog Lošinja, osvojili Ivan Lovrić i Renato Toić s 30.560 bodova, treći su bili Antonio Corsano i Dinko Pocrnja predstavljajući Veli Lošinj (17.050 bodova), dok su bez važećeg ulova ostali Vlado Balenović i Ico Pedrini predstavljajući Zagreb.

Već sljedeće godine natjecanje je okupilo petnaest ekipa, uključujući tu i goste iz Italije i Švicarske, da bi s vremenom naraslo u jedan od najvažnijih događaja u svijetu podvodnog ribolova, pa je 1989. nastupilo čak osamdeset ekipa. Kup gradova nije organiziran 1965. godine, kada je pokrenut Zimski kup nacija, a već od 1966. godine organizirana su oba natjecanja, dan za danom, i bilo je tako do 1991. godine, kada zbog rata nije održan Kup nacija. Kup gradova nije održan 2011. godine, kao ni ove, 2020. godine. Kup nacija nastavljen je uz prekide, katkad samo i kao obračun rezultata "izvučen" iz Kupa gradova, do 2016. godine, kada je održano zasad posljednje izdanje.