"Hirovci" nacrtali "Jugo" na Madeiri

Marina Đukanović crta simbol Juga
Marina Đukanović crta simbol Juga
Posada jedrilice "Hir 3" prošlog je vikenda uplovila u luku Funchal, nakon 27 dana plovidbe od Zelenortskih otoka do Madeire, na povratku u matičnu luku.


Nakon malo odmora, između popravaka i održavanja broda, Saša Fegić i Marina Đukanović pronašli su malo vremena za oslikavanje murala JK "Jugo" iz Malog Lošinja na lukobranu centralne otočke marine. Uz znak HAJK "Dobro more" iz Zagreba, jedini je to jedriličarski klub iz Hrvatske potpisan na zidu s više od tisuću slika.

Postoji nekoliko mjesta na Atlantiku koja su značajna odredišta za jedriličare i gdje oni koji uspiju doploviti vole ostaviti svoj trag. Obično je to neki lukobran na kojem je dopušteno oslikavanje grafita, pa se potpisi posada ne smatraju vandalizmom. Stotine slika, logotipa i grafita svjedoče o pothvatima jedriličara, nerijetko onih koji su se uputili preko Atlantika ili na put oko svijeta, ili onih koji se s takvog putovanja vraćaju, poput "hirovaca". Osim Funchala na Madeiri, to su luke Horta na Azorima i Las Palmas na Kanarskim otocima. Posada "Hira" prvi svoj mural oslikala je 2018. u Las Palmasu, prije prvog prelaska Atlantika, a murali na Madeiri memento su nakon zatvorenog kruga oko svijeta i čak tri prelaska Atlantskog oceana.

Kako sunce, sol i kiša nagrizaju amaterske murale, vijek trajanja im je oko pet godina, stoga je posada "Hira" poručila članovima JK "Jugo" da se nada da će netko od lošinjskih jedriličara u idućih pet godina svratiti na Madeiru te obnoviti boju i očuvati znak kluba i ime Malog Lošinja na tom nautički atraktivnom mjestu.

Pred "hirovcima" je još oko 2.200 milja do matične luke. Povratak jedrilice "Hir 3" u Mali Lošinj očekuje se tijekom rujna 2020., nakon nešto više od dvije godine i gotovo 40 tisuća milja oko svijeta.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić