Unikatna keramika iz nerezinske radionice

Nataša Milaković / foto: B. Purić
Nataša Milaković / foto: B. Purić
U radionici u prizemlju obiteljske kuće, gotovo na rubu Nerezina, nastaju keramički radovi Nataše Milaković, jedne od dobitnica oznake "Lošinjski lokalni proizvod" Turističke zajednice Lošinja.


Izradom keramike počela se baviti iz hobija, a već treću sezonu ima sezonski obrt za izradu ukrasnih predmeta, nazvan jednostavno - "More". Tako su i motivi (pri)morski: ribice, dupini, morski konjici, smokve, ovce i mnogo toga drugoga što povezujemo s ambijentom otoka, obale i mora. Tako je certifikat Turističke zajednice dobiven za šest radova - privjesak ribica/dupin s ugraviranim natpisom "Lošinj" (pojavljuje se i u varijanti s natpisom "Nerezine"), dekorativna štipaljka sa smokvinim listom / ribicom, tanjurić sa smokvama, u koji je uoči izrade bio utisnut pravi list smokve, zatim pladnjevi sa stiliziranim likom ovčica, privjesak za ključeve na naplavini sa zalijepljenim keramičkim ribicama te morski konjic u ulozi privjeska.

Kako bi ovladala izradom predmeta od keramike, Nataša Milaković pohađala je tečaj u Rijeci, a potom i u Zagrebu, u organizaciji trgovine od koje nabavlja glinu. "Koristim bijelu glinu, koja se može koristiti i u radu na kolu, kao i terakota-glinu. Sirovu glinu bojim engoba-bojama, koje se mogu paliti na 980 stupnjeva Celzijevih, a jedno pečenje traje oko dan i pol. Kada se glina ispeče prvi put i dobije tzv. biskvit, uranja se u glazuru nalik mlijeku koja čini glinu bijelom. Slijedi sušenje predmeta na zraku i/ili suncu, a kada se osuše, mogu se bojati", objašnjava nam autorica.

Među ukrasnim predmetima u njenoj radionici, karakteristični su morski konjici, jer se rade tehnikom korištenja oksida, koji se ručno špricaju na površinu, pa svaki suvenir postaje unikatan, uvijek različitog uzorka.

Osim, naravno, u Nerezinama, suvenire je dosad prodavala u Valunu i Malom Lošinju, a ubrzo će i u Cresu. Kako većinu prodaje preko posrednika, suvenirnica, ne dobije tako često komentare iz prve ruke, no pamti dolazak posjetiteljice otočnih korijena iz Amerike, koja je njene suvenire otkrila na Instagramu, a onda naručila i prvom prilikom osobno ih preuzela u Nerezinama, odnijevši ih u New Jersey. Daleko se najbolje prodaju privjesci u obliku ribica; godišnje ih "ode" po stotinjak.

Već sada širokoj paleti suvenira - osim šest izdvojenih i nagrađenih certifikatom, tu su još i brojni drugi oblici poput šalica, malih sidara, čak i satova, Nataša Milaković pridružila je nedavno i različite dekorativno-uporabne predmete s motivima glagoljičkih slova, pisma koje je stoljećima korišteno na cresko-lošinjskom otočju, a danas živi upravo kao suvenir.