Fešta za 1. lipnja i klapski koncert - glavne aktivnosti udruge

S jedne od proslava povodom dana sv. Gaudencija / foto: B. P.
S jedne od proslava povodom dana sv. Gaudencija / foto: B. P.
Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, na čije je rezultate bilo mnogo komentara, Osor službeno ima 28 stanovnika, što bi bilo 32 manje u odnosu na popis obavljen deset godina ranije.


Ipak, prema raspoloživim informacija, naročito komentarima mještana koji su tada javili da ih nitko nije popisao, nije došlo do tolikog pada broja stanovnika. U tom smislu, podatak o dvadesetak članova udruge "Sv. Gaudencije" u Osoru zvuči velik, čak i s tim što prijavljeno prebivalište nije uvjet za članstvo.

U svom statutu, udruga "Sv. Gaudencije" postavila je djelokrug vrlo široko, pa su kao ciljevi udruge navedeni "očuvanje autohtonog kulturno-povijesnog i prirodnog identiteta Osora i okolnih mjesta koja mu pripadaju", te "očuvanje, njegovanje, prezentiranje, promicanje i prenošenje duhovnih, etičko-moralnih i materijalnih izvornih vrijednosti".

Udruga je utemeljena 1998. godine, imala je nekoliko godina zastoja u radu, a obnovljena je 2011. godine kada je glavne uloge preuzelo novo, mlađe vodstvo. Otada je predsjednica udruge Ilenia Kučić. Tajnica udruge je Ariana Spajić, blagajnica Ana Kučić, a likvidator Dario Kučić (aktualni predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Osora, op.a.). I sama predsjednica udruge kaže da ovo nije najaktivnije razdoblje udruge, a da je članova bilo više, prije no što su mjere uslijed proglašene epidemije koronavirusa prebacile društvene aktivnosti u poneku brzinu niže.

U godišnjem programu događaja je priređivanje fešte 1. lipnja, na blagdan sv. Gaudencija, prema vjerovanjima zaštitnika Osora, te održavanje klapskog koncerta "A cappella večer" u srpnju. Uz prethodno prikladno ukrašavanje ulica i trga, prvolipanjska fešta u pravilu počinje nakon mise u (ex-)katedrali i procesije ulicama "malog vječnog grada", a sastoji se od zajedničkog nastupa većeg broja cresko-lošinjskih harmonikaša, uz slastice i piće te izložbe starih fotografija postavljenih na raznim mjestima u Osoru, tako da posjetitelji na licu mjesta mogu usporediti nekadašnji sa sadašnjim izgledom pojedinih dijelova ovoga gradića. Ranijih su godina feštu pratile i druge priredbe, poput etnografske izložbe, drugih glazbenih te literarnih programa, a etnografski element zadržan je barem u sudjelovanju u "izložbama za jednu noć" u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju povodom Noći muzeja u siječnju. U održavanju klapskog koncerta, zajednička točka je Dario Kučić, osorski član lošinjske klape "Čikat", kojoj se na koncertu pridružuju ženske i muške klapa s otočja, katkad i iz drugih sredina. Termin koncerta je prvi vikend u srpnju, a ove godine održan je po deseti put, s tim da je u nekim godinama održavan na glavnom trgu, a u drugima na susjednom, manjem trgu, podno zvonika. Obje priredbe financijski podržava Turistička zajednica Lošinja, kojemu Osor administrativno pripada, a udruga se još financira i od prikupljene članarine te od raznih donacija.


Članak je dio serijala "Predstavljamo lošinjske udruge" i napisan je prema javnom pozivu za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija u 2023. godini Grada Malog Lošinja.