Sri29012020

Zadnje dodano:29.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Zabava Tko će veslati u maštelima?

Tko će veslati u maštelima?

Jedan primorski običaj, od onih iz domene dokolice, koji svakodnevicu čine zabavnijom, bit će obnovljen ovaj petak u luci u Velom Lošinju. U planu je regata u maštelima.

Onima kojima pojam maštel nije poznat, valja objasniti da je riječ o velikoj drvenoj bačvi, a za uspjeh u natjecanju, potrebno je sjesti i vješto balansirati u bačvu i snagom ruku, pomoću drvenih daščica umjesto vesala, napredovati na morskoj površini prema cilju.

U novinskim izvještajima i na fotografijama zabilježena su ovakva natjecanja na Lošinju na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće, obično u sklopu jedriličarskih i veslačkih regata u pravim, daleko ozbiljnijim plovilima. Primjera radi, nepotpisani je dopisnik pulskih novina "Giornaletto" javio da je u travnju 1903. godine u Malom Lošinju održana regata u osam klasa - jedrilicama nove konstrukcije, jedrilicama stare konstrukcije, bragocima, batelama s latinskim jedrom, raznim batelama, batelama s dva vesla, sandolinama i - maštelima, a pobjednik je bio izvjesni N. Morin.

Ideja za ovu regatu potekla je od Mjesnog odbora Velog Lošinja, a kako su u međuvremenu mašteli ustupili mjesto ambalaži od drugih materijala, najprije je bilo potrebno pronaći proizvođača - nađen je u bačvarskoj radionici obitelji Žličar iz Štrigove u Međimurju. Mašteli su dopremljeni na Lošinj i očekuju natjecatelj(ic)e. Plan je da sudjeluje njih šesnaestoro - s dobnim ograničenjem do 18 godina - koji bi se najprije natjecali u dvije skupine od po osmero, a da onda po četvero najboljih iz svake od skupina nastupi u finalnoj seriji. Duljina staze je pedesetak metara.

Bude li odaziv dobar, a natjecatelji raspoloženi, zabave ne bi trebalo nedostajati. Početak je u 18 sati, a u programu za tu večer je i nastup klape "Čikat". Događaj je uklopljen u festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!