Čet13122018

Zadnje dodano:13.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Zabava Počeo pust, Valentina Lucis preuzela "ključ" Cresa

Počeo pust, Valentina Lucis preuzela "ključ" Cresa

Uz neiscrpni rezervoar političkih tema posegnuli su članovi Karnevalske udruge "Vežgani" na današnjem otvaranju pusta u Cresu, kod lože na glavnom gradskom trgu...

Oko simboličnog čina predaja ključa grada u ruke maškara - ovogodišnja "kraljica" karnevala Valentina Lucis i zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović odigrali su glavne uloge u tom događaju - ispletena je priča s lokalnom i nacionalnom političkom temom, pa su na "dnevnom redu" bile aluzije na Gradsko vijeće Cresa i na aktualnu hrvatsko-slovensku političku pograničnu farsu.

Za posjetitelje prvog dana maškara organizirana je i mala okrjepa, a karnevalski će program biti nastavljen u subotu, 13. siječnja u 13 sati, maškaranim igrama na Konsu. "Vežgani" će put Rijeke 19. siječnja kako bi sudjelovali u izboru "kraljice" riječkog karnevala, a dva dana kasnije u Cresu će se održati "mića dječja reduta"

sa zabavnim igrama. Prvi maškarani ples, s nastupom grupe "Tabacco" bit će 27. siječnja, dan kasnije je na rasporedu reduta za školsku djecu, a 3. veljače na maškarani ples dolazi grupa "Tu i tamo". Pusni utori - posljednji dan maškara bit će 13. veljače, s večernjim nastupom grupe "Point". Svi maškarani plesovi u Cresu, ukljujući i dječje, održat će se u restoranu "Nono Frane" na Rivi. U međuvremenu, Cresanke i Cresani ponovo će u Rijeku 11. veljače, u povorku Međunarodnog karnevala, u kojoj redovno sudjeluju u velikom broju.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju