Otoci.net

Sri22012020

Zadnje dodano:22.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Crna kronika Zbog kobne nezgode na mostu - dva milijuna kuna naknade

Zbog kobne nezgode na mostu - dva milijuna kuna naknade

Vrhovni sud RH odlučio je da Hrvatske ceste moraju platiti gotovo dva milijuna kuna naknade i sudskih troškova talijanskom državljaninu koji se 2003. godine teško ozlijedio vozeći bicikl preko mosta na Privlaci u Malom Lošinju.

Antonio Beccario, tada 59-godišnjak, u kolovozu 2003. godine ljetovao je na Lošinju, a biciklom se zaputio prema središtu Malog Lošinja. Vozeći brzinom od 25 km/h, uredno je prošao prvi spoj mosta s tlom, no prelazivši drugo mjesto gdje se most spaja s tlom, prednji kotač mu je upao u oštro udubljenje, guma je pukla, a vozač završio na asfaltu. Unesrećeni je helikopterom prebačen na neurologiju riječke bolnice, a kasnije je nastavio liječenje u Trevisu. Posljedica nesreće - paraplegija donjih udova i pareza ruku, što ga je osudilo na nastavak života u invalidskim kolicima - javlja portal Telegram.hr.

Na Vrhovnom sudu potvrđeno je da je nezgoda bila greška Hrvatskih cesta koje nisu dobro održavale most na Privlaci. Svoju kuću u blizini Padove morao je posve preurediti kako bi se u njoj mogao kretati u kolicima, a prema pisanju portala, predstavnici Hrvatskih cesta uvjeravali su sud da je Beccario napravio prevelike preinake na kući i tražili drugo vještačenje. Iako je prije mosta stajao znak ograničenja brzine od 20 km/h, sud je utvrdio da to u ovom slučaju nije bitno, jer je Beccario bez problema prošao prvi spoj. Utvrđeno je da su nedugo prije nesreće, od 6. do 20. lipnja 2003. godine Hrvatske ceste obavile radove na prilaznoj cesti mostu, no da održavanje nije izvedeno kako je propisano Zakonom o javnim cestama, pa su se rubovi na prijelazima znatno oštetili, piše Ana Raić-Knežević s portala Telegram.hr.