Otoci.net

Uto19032019

Zadnje dodano:19.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Crna kronika Sukob u Nerezinama; dokle seže granica narodnih običaja?

Sukob u Nerezinama; dokle seže granica narodnih običaja?

Što sve pripada narodnim običajima, a što ne - to se pitanje otvorilo u noći sa subote na nedjelju u Nerezinama, nekoliko sati uoči folklorne fešte Nerezinskoga muaja.

Na suprostavljenim stranama našli su se skupina mladića, te Luigi Satalić, ujedno član Gradskog vijeća Malog Lošinja iz redova većinske HDZ-ove koalicije. Kako je uobičajeno, uoči Muaja mladići na Studenac, trg u središtu mjesta, donose stablo hrasta, zatim barku obitelji djevojke za koju se očekuje da će se prva sljedeća udati, te još mnogo predmeta iz mjesnih vrtova i okućnica - cvijeće, vrtne ukrase, a nađu se ovdje i dijelovi ograda, vrata, škure i slično. S takvom kulisom se u nedjelju održava nastup Folklornog društva "Studenac" i gostujućih ansambala, a kasnije tijekom popodneva, mladići vraćaju predmete na njihova mjesta.

Mladići su, između ostalog, u noćnim satima na Studenac donijeli i prozore skinute sa Satalićeve kuće, što je izazvalo njegovu reakciju, pa im se, vrativši se kući, iste noći došao požaliti i zahtijevati da vrate skinuto. Naša je redakcija došla u posjed noćne snimke sa Studenca, koju je snimio Dino Kurtagić, a na kojoj se čuje žučljiva prepirka između Satalića i mladića. Policija, ipak, nije pozivana.

"I sam sam nekada sudjelovao u ovoj proslavi, ali neke granice moraju postojati i treba znati tko je odgovoran za događaj, tko bi platio da je nastala šteta? Osim toga, u kući s koje su skinuti prozori ne živi nijedna od mojih kćeri, pa to nema veze s običajima", kazao nam je Satalić, dodajući da su, s cijelom opremom, prozori stajali 18 tisuća kuna.

"Žalosno je što je Satalić i sam to radio u mladosti i trebao bi cijeniti tradiciju. Na trgu je bilo i skupljih predmeta poput barke, automobila i skutera, ali nitko se osim njega nije bunio", kazao nam je Kurtagić.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!