Sri18092019

Zadnje dodano:18.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Supovi stradaju jedući meso odstrijeljenih životinja

Supovi stradaju jedući meso odstrijeljenih životinja

Dani otvorenih vrata priređeni su u Centru za posjetitelje i oporavilištu za supove u Belom, povodom Međunarodnog dana strvinara.

Vedran Lucić iz udruge BIOM, jednog od partnera u osnivanju novog bejskog centra za supove, održao je predavanje "Trovanje supova - pesticidi, metci i lijekovi" u kojem je općenito govorio o razlozima smanjenja broja bjeloglavih supova u Hrvatskoj i sužavanja njihovog područja gniježđenja, s naglaskom na uzroke trovanja supova, bilo to izravno odstrelom, jedenjem otrovnih mamaca i lešina životinja tretiranih lijekovima ili onih u čijem je mesu olovo uslijed odstrela. Kako je na sjeveru Cresa lov nezaobilazna tema, u ovom se dijelu predavanja povela i rasprava među okupljenima. Lucić je upozorio i na stradavanje supova zbog zatvaranja strujnog kruga na dalekovodima i zbog udarca elisa vjetroelektrana.

Kroz oba dana traje dječja radionica oslikavanja platnenih torbi, a u subotu prijepodne predstavljeni su rezultati reklamne kampanje; Zagrebačka pivovara predala je vozilo Javnoj ustanovi "Priroda", odnosno bejskom centru na uporabu.

Na današnji dan.....

18/9/1996

U Rimu umro dr. Anton Benvin (r. 1935. u Valunu), teolog, rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

18/9/2010

Lošinjski podvodni ribolovac Daniel Gospić postao svjetski prvak, pojedinačno i momčadski, na SP održanom u M. Lošinju