Sri21082019

Zadnje dodano:21.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Klub pomoraca proglasio 106-godišnjeg Josipa Anelića počasnim članom

Klub pomoraca proglasio 106-godišnjeg Josipa Anelića počasnim članom

Najstariji otočanin Josip Anelić (106) primio je povelju Kluba pomoraca Lošinja kojim ga je ta udruga proglasila svojim počasnim članom.

Rođen u ožujku 1913. godine u Gradiški kraj Ustrina na otoku Cresu, u siromašnoj obitelji, Anelić je kao i mnogi njegovi suvremenici morao rano u svijet rada, ploveći na jedrenjaku. Tri godine služio je u ratnoj mornarici, a nakon II. svjetskog rata dvije godine se bavio skladištarskim poslom u Cresu, nastanivši se potom trajno u Malom Lošinju, a petnaest godina radio je kao motorist na ribarskom brodu "Greben" poduzeća "20. april". Sljedećih petnaest godina radio je kao mehaničar u Tvornici ribljih konzervi "Kvarner" na Rujnici, a umirovljenik je od 1973. godine. Do prije koju godinu, dok ga visoka životna dob neminovno nije udaljila od tog hobija, izrađivao je makete, pa se u domaćinstvu Anelić mogu vidjeti mali drveni jedrenjaci.

Priznanje Aneliću, prema svemu sudeći najstarijem živućem pomorcu u Hrvatskoj, uz zdravicu su došli uručiti predstavnici Kluba pomoraca - Lucio Jurjako, Ivan Martinović i Mladen Vlakančić.

Na današnji dan.....

21/8/1879

Na Unijama rođen Ivan Radoslović, učitelj, proganjan od talijanske vlasti, potom predsjednik Narodno-oslobodilačkog odbora Ilovika, umro 1975. g.