Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Sup starješina opažen na Kvarneru

Sup starješina opažen na Kvarneru

Jedinka supa starješine, vrste strvinara latinskog naziva Aegypius monachus, pojavila se u Hrvatskoj, na Kvarneru. Ova vrsta posljednji je put viđena u Hrvatskoj prije sedamdesetak godina i smatrana je izumrlom u našoj zemlji.

"Sup starješina još je veći od bjeloglavog supa, te mu promjer krila iznosi i do 3,2 m, a težina i do 14 kilograma. Sup nazvan Riga pušten je na slobodu 2018. godine u Bugarskoj, u sklopu projekta udruge 'Fund for Wild Flora and Fauna' (FWFF), uz još dva supa starješine, s ciljem reintrodukcije te vrste na područje Bugarske - odnosno vraćanjem ove vrste na područje Bugarske, gdje je također izumrla. Naši kolege iz FWFF-a postavili su satelitski odašiljač na supa, te su nas izvijestili o njegovom dolasku na Kvarner, nakon što je zimovao u Grčkoj i, preko Albanije i Bosne i Hercegovine, stigao u Hrvatsku. Od njegovog puštanja u prirodu, kao što se događa i kod bjeloglavih supova, sup starješina migrira i luta Europom, a putešestvije su ga dovele i do Kvarnera i ornitološkog rezervata Kuntrep na otoku Krku gdje gnijezde hrvatski bjeloglavi supovi", doznajemo od Tomislava Bandere Anića iz Oporavilišta za bjeloglave supove u Belom, koji je izrazio nadu da će Riga posjetiti i hranilište na otoku Cresu.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka