Otoci.net

Sub20072019

Zadnje dodano:20.07.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Jedra u mraku

Jedra u mraku

Luka u Malom Lošinju i dalje u večerima živi s pomorskom baštinom, a tako je bilo i u petak navečer. Dan uoči "prave" Lošinjske regate krstaša, zajedrila je flota pasara i guceva.

Specifičnost je bilo to što se regata odvijala u mraku, pa su jedriličari za orijentaciju u luci koristili svjetlo s rive. Jasno, rezultati nisu nikoga zanimali, cilj je bio postići zanimljiv prizor jedara uz večernju šetnju rivom. S privezanog izletničkog broda, glazbenu podlogu ovom jedrenju dao je gitarist Miroslav Bišćan.

Nakon noćnog jedrenja, na glavnom gradskom trgu prikazan je dokumentarni film "Plavo-bijeli svijet" o jedriličarskoj avanturi Vedrana Kabalina, koji je prije godinu dana sudjelovao u prekoatlantskoj regati "Mini Transat", moravši odustati od natjecanja posred Atlantskog oceana uslijed puknuća jarbola. Režiser filma je Marjan Radović, a videozapisi koje je Kabalin sam načinio kamerom na moru kombinirani su s naknadnim razgovorima s moreplovcem, njegovom suprugom i psihologom koji je sudjelovao u pripremi.

Za dana, na pozornici je nastavljena mala škola brodogradnje za učenike osnovne škole, a i dalje su na trgu izloženi panoi s podacima i slikama o pomorskoj baštini Lošinja.

Na današnji dan.....

20/7/1877

U M. Lošinju rođen Antonio Hreglich, pomorski kapetan, zapovijedao najvećim putničkim brodovima (Saturnia, Neptunia, Vulcania)