Otoci.net

Uto19032019

Zadnje dodano:19.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Ulje s Balvanide dobilo zlatnu medalju u New Yorku

Ulje s Balvanide dobilo zlatnu medalju u New Yorku

"Možete vi raditi što hoćete, ali ako maslinik nije na pravoj poziciji, badave vam", zaključuje Ivan Pavlić, čije je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na Lošinju proizvelo maslinovo ulje nagrađeno zlatnom medaljom na svjetskom natjecanju NYIOOC, koje priređuje njujorški magazin "Olive Oil Times".

Zlatna odličja dobili su uzorci 21 ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Hrvatske, a Pavlićevo je jedino s cresko-lošinjskog područja.

Pavlić je rodom iz Sotina kraj Vukovara, radni vijek odradio je kao pogonski inženjer u Njemačkoj, a kao svoj dom u umirovljeničkim danima odabrao je Lošinj, gdje je potkraj devedesetih kupio kuću, a potom i pola hektara zemljišta na jugu otoka Lošinja, iznad osamljenih uvala Balvanida i Plijeski. Lošinj mu se svidio još kada je prije gotovo pola stoljeća ovdje došao na odmor. U uzgoj i preradu maslina obitelj Pavlić, ponajviše sin Tomislav koji radi u Londonu, uložila je mnogo novca, a na svojem terenu imaju oko 170 stabala oblice, starovjerke, simjace i mastrinke. Preko engleske veze, ulje je plasirano i u restorane u Cityju, poslovnom središtu Londona.

"Ekstra djevičansko maslinovo ulje izuzetno je važno za zdravlje, a vrijedi protiv raka, dijabetesa, depresije, prekomjerne debljine i poboljšava krvni tlak", ističe 74-godišnji Pavlić koji se u mirovini posvetio proučavanju stručne literature.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!