Čet13122018

Zadnje dodano:13.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Gripa prijavljena u Malom Lošinju

Gripa prijavljena u Malom Lošinju

Prema informaciji lošinjske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, u Malom Lošinju, prijavljen je prvi ovozimski slučaj gripe.

Sljedeći tjedan brojnost bi se mogla povećati. "Možemo očekivati još oboljelih, osobito nakon što se otočani vrate s praznika i počnu škola i vrtić", kaže dr. Senka Stojanović.

Gripa se na početku manifestira povišenom tjelesnom temperaturom - čak i preko 40 stupnjeva, često popraćenom groznicom - zatim glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, te osjećajem klonulosti i nemoći. Rjeđe, mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, gubitak teka i probavne tegobe. Nakon dan-dva pojavljuju se grlobolja i otežano disanje kroz nos, te suhi kašalj. Temperatura ostaje povišena 4-6 dana.

"Osnovno je liječenje gripe simptomatsko, a obuhvaća postupke uklanjanja i ublažavanja pojedinih simptoma bolesti, što podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine, te lijekova za snižavanje temperature i suzbijanje kašlja. Gripu treba preležati. Prostorije u kojima se boravi treba prozračivati, izbjegavati veća okupljanja ljudi, a bolesnu djecu ne treba slati u vrtiće i škole", preporuča dr. Stojanović.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju