Otoci.net

Pet13122019

Zadnje dodano:13.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji 21 o meni 21 o meni: Mirjana Honjek Utmar

21 o meni: Mirjana Honjek Utmar

Ove srijede gostuje učiteljica i predsjednica Društva "Naša djeca" iz Cresa, Mirjana Honjek Utmar...

1. Datum i mjesto rođenja?
9. siječnja 1980. u Rijeci.

2. Odakle su vam obiteljski korijeni?
Mama mi je iz Valuna, živjela je na adresi Valun 1, nono je bio iz Zbićine. S tatine strane kola austro-ugarska krv, austrijska bakina, češka dedina. Tata se iz Grubišnog Polja doselio i ostao.

3. Kojim ste se sve poslovima bavili?
Ako računamo ljetne učeničke poslove, radila sam u trgovinama, mjenjačnicama, knjigovodstvu, kuhinji. Otkako sam apsolvirala vratila sam se u Cres i počela raditi na tečajevima engleskog jezika u Agenciji "F". Otkako sam diplomirala, radim u osnovnoj školi kao učiteljica engleskog jezika, na zamjeni kao nastavnica hrvatskog jezika, a sad već treću godinu radim i kao Helen Doron učiteljica.

4. Najdraži poslovni trenutak?
Kad radiš s djecom, teško je izdvojiti jedan trenutak. Moj posao je podučiti djecu engleskom, a kad čujem svoje učenike, od onih najmanjih, dvogodišnjaka, do skoro srednjoškolaca kako izgovaraju svoje rečenice na engleskom, svaki put se iznova oduševim i ispuni me osjećaj ponosa. Znam da nije sve moja zasluga, ali ti su mi trenuci zaista iznimno dragi.

5. Najdraži privatni trenutak?
Rođenje mojih obiju kćeri.

6. Najveći promašaj u životu?
Još čekam. Za sada su se događaji nizali točno onako kako su trebali i ne pamtim išta što bih mogla okarakterizirati kao promašaj.

7. Koje jezike govorite, kojima se još služite?
Diplomirala sam engleski, njime se, dakle, prilično dobro služim. Voljela bih da se mogu pohvaliti i poznavanjem talijanskog, ali, nažalost, ostala sam na krnjem razumijevanju. Trudim se povremeno i izgovoriti ponešto, ali najčešće izgovorim "Do you speak English?"

8. Najdraža vrsta glazbe i glazbenici/e?
Budući da sam sa sadašnjim suprugom otkako sam imala 17 godina, a on je (bio) deklarirani punker, njegov glazbeni ukus je nekako postao i moj. Nikad mi se nisu omilili "The Exploited" i slični agresivci, ali "Ramones", "The Clash", "Sex Pistols" rado čujem. Od suvremenih glazbenika volim "Twenty One Pilots", "Linkin Park", "The Killers", "Imagine Dragons".

9. Najdraži film(ovi) i glumice/glumci?
Nemam omiljene filmove, ni glumce. Volim pogledati ekranizacije knjiga koje pročitam, čisto da usporedim svoj doživljaj sa "službenom verzijom".

10. Koje političke ideale, stranke i/ili političare simpatizirate?
Ne simpatiziram nijednu političku stranu. Vjerujem da je politika pravo mjesto s kojeg se mogu i trebaju mijenjati stvari, ali mislim da ima previše kompromisa i zbog toga često dobre namjere i planovi propadnu.

11. Najdraži sport, sportaš i/ili ekipa?
Nemam. I za sport, bar profesionalni, onaj za kojeg čujemo na televiziji, mislim da ide potpuno krivim putem. Bezobrazne količine novaca se vrte oko igara za djecu. Pored tone važnih stvari gdje bi taj novac mogao itekako pomoći.

12. Najdraže jelo?
Bilo što što mi netko drugi skuha.

13. Jelo koje (više) nikada ne biste okusili?
Nisam još nikad probala nešto toliko loše.

14. Imate li neke hobije i koje?
Ne stignem se puno baviti hobijima, rado bih da mogu više čitati, primjerice. Za Helen Doron tečaj često moram izrađivati razne rekvizite pa recimo da tu "ispucam" kreativnost. Međutim, bavim se društveno-korisnim radom koji bi se mogao svesti pod hobije. Predsjednica sam Društva "Naša djeca" Cres i "Rodina" savjetnica za dojenje. Tim dvjema "funkcijama" se ne stižem posvetiti koliko bih voljela, ali nadam se da dolaze bolji dani.

15. Koje životinje su vam najdraže?
Psi i mačke. Nažalost, ništa od toga nemamo. Još.
U kuću je prijevarom došao hrčak pa mi se i on uvukao pod kožu. Vjerojatno bih mogla zavoljeti svaku životinju, zaista su divne. Nažalost, nisam vegetarijanka. Ali, da moram ubiti životinje koje jedem, vjerujem da bih brzo postala. Licemjerno, znam.

16. Mjesto koje još niste posjetili, a želite?
Voljela bih vidjeti većinu Europe. Obilaziti dvorce. Obožavam dvorce. Mora da sam u prošlom životu bila neka aristokratkinja.

17. Idealan odmor?
Niz bezbrižnih dana bez ikakvih obaveza. Knjige.

18. Koje vas osobe, suvremenici ili iz prošlosti, nadahnjuju u životu?
Mislim da nemam nikakav konkretan uzor, bar si ga nisam posvijestila. Nadahnjuju me ljudi koji daju sve od sebe, uz raspoloživa sredstva, vrijeme, situaciju. Volim ljude koji vide rješenja, ne probleme.

19. Najdraži citat?
Ne zvuči jednako dobro na hrvatskom pa pišem onako kako sam prvi put pročitala - "The sum of intelligence on the planet is a constant; the population is growing".

20. U sljedećih godinu dana želite...?
Naći osobu koja bi mi pomogla oko tečaja, kako bih i ja imala nešto slobodnog vremena.

21. U sljedećih deset godina želite...?
Privatno, da se nastavi ova naklonost Svemira i da i dalje imam na čemu biti zahvalna. Globalno, da se moj citat pokaže netočnim.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju