Sri23102019

Zadnje dodano:23.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Novim kapitalom u golf na Punti Križa

Novim kapitalom u golf na Punti Križa

Golf-igralište na Mataldi, sjeveroistočnoj strani Punte Križa, moglo bi postati nova velika investicija "Jadranke", nakon što je u nju ušao ruski kapital.

U dvorani hotela "Aurora", projekt izgradnje golf-terena predstavili su predsjednik "Jadrankine" uprave Sanjin Šolić, suradnici na ovom projektu Mihajlo Perenčević i Damir Lojen, te Neil Lubbock, vlasnik Golf-akademije u Njemačkoj, a nakon što je slična prezentacija održana dan ranije za vodstvo Krčke biskupije, koja je vlasnik terena na Mataldi.

Golf-igralište i prateći sadržaji planiraju se na 318 hektara, a sudionici prezentacije tvrde da bi 76 posto tog terena ostalo netaknuto, travnate livade s rupama za golf bile bi na 20 posto terena, hotel sa 100 soba i 10-15 depandansi na 3 posto površine, a na preostalom postotku terena bile bi vodene površine.

"Nećemo mijenjati oblik terena, zadržat će se gromače i stabla maslina, a u jednom dijelu terena moći će se i dalje loviti. S morske strane, od 18 livada s rupama vidjet će se tri-četiri", u prezentaciji je kazao Lubbock, navodeći da je u dizajn igrališta uključena tvrtka Ernieja Elsa, vrhunskog svjetskog golfera, što ima privući sve vrhunske golfere i one koji žele biti dijelom tog društva.

Perenčević je govorio s neskrivenom ambicijom: "Mi hoćemo napraviti perfektno igralište, kakvo nitko u Hrvatskoj još nije napravio. S klimom kakva je ovdje, to znači i goste tijekom praktično cijele godine, a ogroman interes vidimo na norveškom tržištu. Ovaj teren može biti spektakularan, a najbolji svjetski projektanti golf-igrališta, koje smo doveli na Mataldu, tvrde da se ovdje može napraviti teren koji bi bio među pet najboljih u Europi."

Predstavljači projekta kažu da samo igralište donosi 50-60 novih radnih mjesta, a da tome treba dodati zaposlenja u pratećim objektima. Važan čimbenik je i ekologija, a prema Lubbockovim riječima, od samog početka u projektu sudjeluje tvrtka "GEO Legacy" koja će nadziravati radove i kasniju opskrbu igrališta vodom.

"Da se sve ovo realizira, 'Jadranci' treba 40-50 milijuna eura, te da Grad Mali Lošinj ishodi planove i dozvole, a s Crkvom još moramo dovršiti razgovore", zaključio je Perenčević.

U nedavno usvojenom prostornom planu Primorsko-goranske županije, lokacija za golf je kraj Ustrina, a Sanjin Šolić izjavio je da se nada da će se to promijeniti u izmjenama i dopunama plana u veljači.

Na kraju je lošinjska dogradonačelnica Ana Kučić uime Grada podržala projekt, naglašavajući važnost zaštite okoliša i zapošljavanja mještana u ovom projektu.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!