Otoci.net

Uto19112019

Zadnje dodano:19.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Do kraja godine postavljanje "pilota" novog lukobrana

Do kraja godine postavljanje "pilota" novog lukobrana

Dosad je provedeno bušenje stijene na 43 mjesta za postavljanje "pilota" lukobrana te je djelomično uklonjen obalni zid, gdje je predviđena rekonstrukcija i dogradnja obale, a do kraja godine u planu je postavljanje i betoniranje "pilota" te montaža nadmorskog dijela konstrukcije lukobrana.

To je rezime dosadašnjeg tijeka opsežnih radova na proširenju creske luke na zapad. Županijska lučka uprava Cres je u lipnju sklopila ugovor za izvođenje radova sa zajednicom ponuditelja, dviju tvrtki istog imena - "Aqua Mont Service", a različitih sjedišta - Beograd i Split. Vrijednost radova, s PDV-om, iznosi 37,5 milijuna kuna. Ugovorene su usluge nadzora s "Rijekaprojektom" iz Rijeke, usluge voditelja projekta s tvrtkom "Karloline-kling" iz Liča, projektantskog nadzora s tvrtkom "Marecom" iz Rijeke, usluge administrativno-tehničke podrške s riječkim "Logoteamom" te promotivne usluge s "Manjgurom" iz Zagreba. Još će po završetku radova biti ugovorena i revizija projekta, pa sveukupna vrijednost radova iznosi 39,3 milijuna kuna s PDV-om. Od toga, Operativnim programom "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." bespovratno se financira nešto manje od 34,4 milijuna kuna (od čega je kohezijskim fondom planirano 29,2 mil., a sredstvima državnog proračuna RH 5,16 mil.). Ostatak od pet milijuna kuna će Županijska lučka uprava sama riješiti.

Izvođač se ugovorom obavezao da će radove privesti kraju u roku od 16 mjeseci, ne brojeći tu srpanj i kolovoz, kada se prema odluci Grada Cresa ne smiju obavljati ovakvi građevinski radovi. U planu je završetak radova do lipnja, nakon čega bi uslijedio tehnički pregled, pa bi u drugoj polovici 2020. godine luka trebala biti puštena u pogon, doznajemo od Antona Opatića, ravnatelja ŽLU Cres.

Na današnji dan.....

19/11/1936

U Stivanu rođen akademik Elso Kuljanić, sveučilišni profesor, rektor riječkog sveučilišta