Otoci.net

Čet14112019

Zadnje dodano:14.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji U parku posadili deset pinija

U parku posadili deset pinija

Park ponad staze koja u Velom Lošinju povezuje prostor oko župne crkve i rt Leva na kojemu je feral, ove je subote obogaćen za deset mladih stabala pinije.

Na ovaj se način Veli Lošinj uključio u radnu akciju koja se ovaj vikend usporedno odvija u svim krajevima Hrvatske, na poziv građanske inicijative pod motom "Zasadi drvo, ne budi panj".

Pedesetak osoba, s tim da su u toj brojci udio imali i mještani susjednog Malog Lošinja, preuzelo je stabalca koja je donirao Grad Mali Lošinj i posadilo ih u iskopane rupe. "Ovaj je prostor izložen buri i s vremenom je popadao veliki broj starih borova, pa ćemo s ovime obnoviti izgled šume", kazala nam je Višnja Morić, mještanka Velog Lošinja, a ujedno i viša stručna suradnica za poljoprivredu u lošinjskoj gradskoj upravi.

Organizirano su sudjelovali predstavnici Mjesnog odbora Veli Lošinj, djeca i voditeljice iz udruge "Idem i ja", djeca iz veloselskog područnog odjela OŠ Marija Martinolića, skupina "Rekreativa" i drugi. Gradsko poduzeće "Komunalne usluge Cres-Lošinj" dalo je zemlju i ustupilo alat. Skupina "Rekreativa" u staklenku je pohranila današnju fotografiju s akcije, dječje crteže i poruke, pa onda to zakopala u zemlju, uz sadnicu pinije najbliže naselju - bit će to svojevrsna "vremenska kapsula" i možda zanimljivo otkriće nekoj od generacija koja će tek doći.

Na današnji dan.....

14/11/1858

U M. Lošinju rođen Ottavio Picinich, brodograditelj, vlasnik brodogradilišta na mjestu današnje marine

14/11/1958

Utemeljeno poduzeće Lošinjska plovidba, spajanjem dotadašnje Lošinjske plovidbe i Obalne plovidbe Rijeka, prvi direktor Josip Budislavić

14/11/2013

U Trstu umro Paolo Budinich (rođ. 1916. u V. Lošinju), fizičar i sveučilišni profesor, osnivač Centra za teorijsku fiziku u Trstu