Otoci.net

Uto19112019

Zadnje dodano:19.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji U subotu sadnja na Cresu i Lošinju, škole već počele

U subotu sadnja na Cresu i Lošinju, škole već počele

I na cresko-lošinjskom otočju, kao i drugim krajevima Hrvatske, ove će subote biti organizirana akcija sadnje drveća, u sklopu građanske inicijative pod motom "Zasadi drvo, ne budi panj".

U 9 sati će kraj ambulante u Cresu biti posađeno sedam stabala trešanja, a na parkiralištu na Jadranskoj obali dva stabla oraha. To će koordinirati Grad Cres, kojemu se zainteresirani za sudjelovanje mogu javiti preko kontakt-osobe Ismeta Krupića. Osnovna škola Frane Petrića u svojem je dvorištu, u rupama koje je pripremilo komunalno poduzeće, uz sudjelovanje učenika i predstavnika Grada već u četvrtak posadila deset sadnica trešanja, dar Poljoprivredne zadruge Cres, a Dječji vrtić "Girice" posadit će četiri trešnje.

U Velom Lošinju, u parku ponad staze između župne crkve i ferala na rtu Leva, Mjesni će odbor koordinirati sadnju borova koje donira Grad Mali Lošinj, a svoje sudjelovanje najavilo je i nekoliko udruga. Za podne je najavljena okrjepa za sudionike. U okućnici Doma za starije i nemoćne u Velom Lošinju bit će posađena trešnja, čime preko svoje ustanove u akciji sudjeluje Primorsko-goranska županija.

Osnovna škola Marija Martinolića će u Malom Lošinju, u dvorištu glavne zgrade, u petak posaditi devet maslina uime svake od osam generacija koja trenutno pohađa školu, odnosno posebnog razrednog odjela i odgojno-obrazovne skupine.

Između ostalog, organizatori podsjećaju da stabla pročišćavaju zrak i fotosintezom proizvode kisik, pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljima, "spremaju" ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena te smanjuju količinu slivnih voda i sprečavaju eroziju tla tijekom obilnih oborina, privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje što doprinosi povećanju bioraznolikosti.

Na današnji dan.....

19/11/1936

U Stivanu rođen akademik Elso Kuljanić, sveučilišni profesor, rektor riječkog sveučilišta