Otoci.net

Sri11122019

Zadnje dodano:11.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Za koji dan kreću radovi, završetak do kraja 2021. godine

Za koji dan kreću radovi, završetak do kraja 2021. godine

S prvim danima rujna, najavljeno je danas, u Cresu bi trebali početi građevinski radovi na dogradnji luke; uređenje postojeće obale u duljini od oko 280 metara i gradnja novog lukobrana duljine oko 185 i širine približno šest metara.

Projekt je "težak" malo više od 39 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna iz EU-programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", a ostatak će pokriti državni i županijski proračun. Radovi bi trebali biti završeni do kraja 2021. godine. Investitori navode da će dovršenjem projekta biti postignuta bolja zaštita akvatorija luke od udara valova i vjetra, pa time i očuvanje plovila mještana Cresa za nevremena, zatim odgovarajući privez i sigurnost na vezu za brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, te uređenje kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, za dostavna vozila i vozila hitnih službi, te bolji pješački pristup.

Predstavljanje projekta organizirala je Županijska lučka uprava (ŽLU) Cres u glavnoj dvorani zgrade Zajednice Talijana na glavnom gradskom trgu, a govorili su ravnatelj ŽLU Anton Opatić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u Parlamentu EU Tonino Picula, primorsko-goranska dožupanica Marina Medarić i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako.

"Nikada se kao dosad nije ulagalo u lučku infrastrukturu. Tu poglavito moramo zahvaliti europskim fondovima, lučkim upravama koje pripremaju te projekte, ali i Ministarstvu koje im pomaže u samom procesu prijave", ustvrdio ministar Butković. "Riječ je o izvrsnom primjeru suradnje svih razina vlasti i još jednoj potvrdi kako otoci mogu uspješno povući europska sredstva za vlastiti razvoj", mišljenja je Picula.

"Prije svega, realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, i ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima", istaknuo je Opatić. "Nova zapadna luka stvorit će potpuno novu vizuru našeg grada. Županijska lučka uprava napravila je vrijedan iskorak u ostvarenju tog cilja i stvara luku koja odgovara standardima 21. stoljeća", kazao je Jurjako, dok je Marina Medarić kazala da se "ova hvalevrijedna investicijska renesansa u naš lučki sustav događa u godini kada slavimo dvadeset godina od osnivanja županijskih lučkih uprava, osnovanih upravo s ciljem unapređenja izgradnje na pomorskom dobru".

Bit će ovo drugi radovi na istom mjestu; prvi su počeli 2013. godine, kada je koncesiju na 29 godina dobila tvrtka "Sigurna uvala" iza koje je stajao mađarski kapital. Tada je planirano dvjesto što nautičkih, što komunalnih vezova, sve je trebalo biti gotovo 2015. godine, no suradnja je propala u ranoj fazi, a mještani su nedovršeni mul, koji još stoji, prozvali "mađarskim".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!