Otoci.net

Pet13122019

Zadnje dodano:12.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Za referendum "67 je previše" prikupljen dovoljan broj potpisa

Za referendum "67 je previše" prikupljen dovoljan broj potpisa

U današnjim izjavama za novinare, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković potvrdio je da je Ministarstvo uprave konstatiralo da je za sindikalnu inicijativu "67 je previše" prikupljeno dovoljno potpisa, da se raspiše referendum, pa će takav prijedlog ići na sljedeću sjednicu Vlade.

Združeni sindikati - Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata - u svibnju su u svim krajevima Hrvatske, pa tako i na cresko-lošinjskom otočju, proveli akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na kojemu bi se građani izjasnili žele li da ostane na snazi odredba o odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina - ili do 41 godine prikupljenog staža - ili da se to vrati na 65 godina, odnosno za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

Ukupno su u Hrvatskoj prikupljena 748.624 potpisa, a za referendum je bilo potrebno zadovoljiti kvotu od 10 posto ukupnog broja birača (373.568). U Malom Lošinju je proljetos prikupljeno približno 1400 potpisa, a u Cresu oko 650. Na Lošinju je akciju prikupljanja potpisa poveo Ivan Lubina, sindikalni povjerenik u Srednjoj školi Ambroza Haračića, a u Cresu je sa suradnicima potpisivanje koordinirao Nenad Kučić iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju