Otoci.net

Ned19012020

Zadnje dodano:19.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Prvi rebalans prošao omjerom 7:4, koliko je bio "težak" prosvjed u Martinšćici?

Prvi rebalans prošao omjerom 7:4, koliko je bio "težak" prosvjed u Martinšćici?

Ovogodišnji je proračun Grada Cresa današnjim rebalansom s 34.154.000 podignut na 43.630.000 kuna, što su podržala sedmorica vijećnika, a četvero je bilo suzdržanih.

Za tu su odluku bili Marčelo Damijanjević i njegovi kolege s neovisne liste Samir Mujagić, Lino Sinčić, SDP-ov Dragan Medarić, HSS-ov Fiorenco Pinezić, PGS-ov Josip Pope te Patris Salković, izabran kao HRAST-ov, a sada neovisni vijećnik. Suzdržani su bili Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste, Oliver Filipas iz UK-a te Natalija Marelić Tumaliuan i Hrvoje Sepčić iz Akcije mladih. Uoči glasanja je izmjene obrazložila Nada Kremenić iz gradske uprave, kazavši da su na prihodovnoj strani dodani iznosi za dogradnju Dječjeg vrtića "Girice" i sanaciju deponija Pržić. Ta je dva zahvata u raspravi podržala Jadranka Blatt, no smatra da se previše troši na službena putovanja i informiranje i promidžbu - vidi to kao promidžbu jedne osobe, a ne Grada i građana.

Suglasnost za sklapanje ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture između Grada i tvrtke "Ćurković smještaj" prošao je sa sedam glasova za, troje protiv (Blatt, Marelić Tumaliuan, Sepčić) i jednim suzdržanim (Filipas). Blatt je u raspravi kazala da se ovime ponovo daje prednost pojedincu naspram općeg i javnog, a kazala je da se na neke kolne pristupe čeka već deset godina, a da se ovdje daje građevinska dozvola za nešto čega nema u prostornom planu. Predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević kazao je da ne želi sumnjati u tijela koja daju dozvole i da pristupne ceste nisu suprotne urbanističkom planu, a da će gradnjom objekata biti i prihoda od komunalnog doprinosa. Dragan Medarić kazao je da bi ovakav način gradnje kolnog pristupa trebao biti iznimka, a ovo je već treći put, te da će "još ovaj put to podržati".

Jednoglasno je prošla naknadno ubačena točka o zabrani građevinskih radova u Orlecu tijekom srpnja i kolovoza, te odluka da se na dozvoljene smještajne kapacitete u poslovnoj zoni na Volniku ne primjenjuje oslobođenje od komunalnog doprinosa. A ti su kapaciteti omogućeni izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja naselja Cres, koje je poduprlo sedmero, a suzdržano je bilo troje vijećnika (Blatt, Marelić Tumaliuan, Sepčić). Filipas tijekom ove točke nije bio u dvorani, još ranije je otišla Sanja Tomić (HDZ) ispričavši se poslovnim obavezama, a Stjepan Vodenac s liste HDZ-HRAST nije se ni pojavio na sjednici.

Šačica ili šaka ljudi?

Na aktualnom je satu u fokusu bio nedavni "slučaj kontejner" u Martinšćici. Fiorenco Pinezić je mještane koji su prosvjedovali protiv postavljanja polupodzemnog kontejnera uz samu obalu nazvao "šačicom ljudi koja ima osobne interese, a ne znaju ni sami koje". Predložio je da se kontejneri vrate na ranije pozicije i na njih stavi uređaj za mjerenje, kao što su "napravili u Lošinju gdje sve štima i svi su zadovoljni". Stilsku primjedbu imala je Natalija Marelić Tumaliuan, kazala je da u Martinšćici nije prosvjedovala "šačica, nego šaka ljudi", a kao uzrok problema vidi Mjesni odbor koji se sastaje u nekompletnom sastavu.

Dragan Medarić ponovo je govorio o temi cijene vode na Tramuntani, u Mergu i Vidovićima, gdje nema klasičnog vodovoda - naveo je da će mještani tih dijelova otoka brzo ispucati kvotu vode po redovnoj cijeni, pa je predložio da se na cijelom području vodoopskrbe Cres-Lošinj izjednači cijena, što bi za ostatak otočana bilo povećanje od 1-2 kune po kubiku, a u Mergu, Vidovićima i na Tramuntani bi smanjilo cijenu za 80 kuna.

"Svjestan sam nepopularnosti i moguće političke štete takvom odlukom, a najgore je što rješavamo problem koji je uglavnom stvorila država", kazao je Medarić. Odgovarajući, dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) - gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) i dalje je odsutan s otoka - kazao je da se traže modusi vodoopskrbe Tramuntane, uključujući i mogućnost polaganja cjevovoda Brestova-Porozina i dalje do Belog preko Dragozetića. Sanja Tomić imala je primjedbu na termin sjednice Vijeća (14 h) i Odbora za urbanizam (12 h), našto je Damijanjević odgovorio da će na svaki termin netko imati primjedbe. Oliver Filipas ima primjedbe na sve veći problem psećeg izmeta na ulicama i poziva na veći angažman redara, Hrvoje Sepčić upitao je zašto je onemogućeno parkiranje iza reciklažnog dvorišta u Martinšćici, a Jadranka Blatt pozvala je da se reguliranje parkiranje kod "Konzuma" na Grabru, gdje zbog gužvi uslijed nenaplate parkiranja nastaju gužve, a stanari nemaju gdje parkirati.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!