Otoci.net

Sri22012020

Zadnje dodano:22.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Patris Salković dalje van HRAST-a

Patris Salković dalje van HRAST-a

Dopredsjednik Gradskog vijeća Cresa Patris Salković više nije dio saveza HDZ-a i HRAST-a u lokalnom parlamentu.

Uoči današnje sjednice Vijeća, u priopćenju koje je medijima uputila HDZ-ova vijećnica Sanja Tomić, navedeno je da je došlo do razlaza uslijed nepridržavanja programa i strategije koalicijske liste, pri čemu je izdvojena situacija iz prosinca, kada je glasanjem (7:4) smijenjena tadašnja predsjednica Gradskog vijeća Maja Sepčić iz Akcije mladih, a izabran Marčelo Damijanjević s vlastite neovisne liste. Tom se prilikom u raspravi Stjepan Vodenac, nestranački vijećnik izabran s liste HDZ-HRAST, usprotivio smjeni Maje Sepčić, kazavši da je to dio političke trgovine.

"Bez obzira na eventualni pritisak druge političke opcije koji se vršio na njega, da ignorira mišljenje svoje stranke i koalicije, očekivali smo i vjerovali da će Patris Salković ostati pri svome programskom opredjeljenju koje je proklamirao u predizbornoj kampanji, držati se svojih moralnih vrijednosti i načela i ne posustati. Međutim, čini se da su neki drugi, osobni interesi ipak bitniji", stoji u priopćenju koje je uputila Tomić, koja navodi i da je od Salkovića zatraženo da se povuče s mjesta vijećnika, a mandat prepusti nekome od stranačkih kolega: "Dosta nam je priča da smo mladi i neiskusni i nemamo znanja. To što želimo da neke stvari drugačije funkcioniraju, da se za Cres napravi više, nije mjerilo naše nesposobnosti već želje da se gleda i djeluje izvan okvira osobnih interesa. I baš zato što smo takvi, nadamo se da će Salković shvatiti što je bitno te dati ostavku na mjesto gradskih vijećnika i svoj mandat prepustiti drugome".

Također je u priopćenju navedeno da je u postupku isključenje Salkovića iz HRAST-a. Na naše pitanje, Salković je kazao da o tome nije dobio ništa napismeno, ali da je u srpnju obavio dva razgovora na tu temu. "Smatram da nisam napravio ništa krivo i da sam sve napravio po savjesti. Izabran sam na listi i ne mislim da bih trebao vratiti mandat", rekao nam je Salković.

Na prošlogodišnjim izborima u kojima je novi mandat dobio dotadašnji gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS), Salković je Sanji Tomić bio zamjenik u gradonačelničkoj kandidaturi vođenoj od koalicije HDZ-HRAST. S liste te koalicije, Salković je bio drugi od troje kandidata koji su ušli u Gradsko vijeće, iza Sanje Tomić, a ispred Stjepana Vodenca.

Ovime je šarenilo političkih tabora u Gradskom vijeću postalo još izraženije - od trinaest mjesta četiri je na izborima dobila koalicija HNS-SDP-PGS-HSS-HSU, s tim da u praksi HSU nema nikoga u Vijeću, a jedini predstavnik HNS-a Oliver Filipas u međuvremenu je, prilikom raskola te stranke, prešao u novoutemeljenu Uniju Kvarnera (UK). Tri mandata ima neovisna lista Marčela Damijanjevića, dva ima Akcija mladih, a jedan neovisna lista Jadranke Blatt. U praksi, status neovisnog vijećnika novim događajima sada ima i Patris Salković, a HDZ-HRAST ostaju na dvoje predstavnika, HDZ-ovoj Sanji Tomić i Stjepanu Vodencu bez stranačke iskaznice, dok sam HRAST više nema vijećnika.