Otoci.net

Ned24022019

Zadnje dodano:23.02.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Akcija mladih: Stanogradnja klijentelu pronalazi van granica otoka

Akcija mladih: Stanogradnja klijentelu pronalazi van granica otoka

Uoči sjednice Gradskog vijeća Cresa, koja će se održati u petak u 17 sati, priopćenje je uputila Akcija mladih, koja je u ovom sazivu Vijeća zastupljena dvjema vijećnicama - Majom Sepčić i Natalijom Marelić Tumaliuan.

"Grad Cres ni uz sav ostvareni višak u proračunu ne prestaje sa stihijskom prodajom gradske imovine pa se tako na dnevnom redu pronašla prodaja dvaju gradskih građevinskih terena te dva gradska stana. Akcija mladih Cres od prvog dana upozorava Grad i gradsku vlast na neracionalno upravljanje imovinom, što je dokazano i revizijom napravljenom prije koju godinu. Sva dosadašnja vlast nije pokazala racionalnost kod upravljanja našom imovinom. Na djelu imamo građevinsku ekspanziju, što je koliko pozitivno, toliko i negativno. Pozitivno je to što se gradski proračun privremeno pojača zbog raznih komunalnih naknada, no negativan trend je taj da sva stanogradnja klijentelu pronalazi većinom van granica našeg otoka, a često i Hrvatske. Nažalost, Cres ne raste. Nema temelja za to. Mlade obitelji i samci su sve većim mahom podstanari koji u velikom broju iz stanova moraju iseljavati uslijed dolaska sezone, zbog iznajmljivanja stanova kao apartmana za turiste. Podsjećamo da su zadnji POS-ovi stanovi, cjenovno prihvatljivi većem broju građana, izgrađeni prije dalekih dvanaest godina. Otada, broj obitelji u podstanarstvu u velikom je porastu", navode u Akciji mladih.

"Iako se Cres diči time da je jedna od većih gradova/općina, zapravo raspolaže znatno manjom imovinom u odnosu na neke druge, puno manje općine. Važno je spomenuti da Grad nema popis imovine kao ni dugoročan plan upravljanja imovinom. Nekretnine su jedan od temeljnih kapitala kojom lokalne jedinice upravljaju - na osnovu imovine mogu investirati te mogu dobivati kredite za investiranje u projekte. Čini nam se da gradska vlast to nema u vidu i ne shvaća da nakon ove dolazi nova vlast koju ne bi smjela dočekati osiromašena, rasprodana općina. Kod donošenja proračuna dali smo prijedlog o javno-privatnom partnerstvu kojim bi se na gradskim terenima, za koje vidimo da ih ima, izgradili stanovi za prodaju i najam po pristupačnijim cijenama. Nažalost, previše puta smo se susreli s informacijom od mladih ljudi koji žele kupiti građevinski teren, kako 'Grad nema građevinskih zemljišta na prodaju', no ipak se svako toliko 'pronađe' neki teren. Osnovna zadaća svake lokalne samouprave je podizanje standarda vlastitih građana. Minimum koji kao odgovorni predstavnici građana moramo tražiti od izvršne vlasti je odgovornost prema gradskoj imovini i građanima, a stihijska prodaja iste daleko je odgovornog ponašanja", zaključuju predstavnice ove stranke.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!