Otoci.net

Uto19022019

Zadnje dodano:18.02.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Zapadna luka Cresa - drugi pokušaj

Zapadna luka Cresa - drugi pokušaj

Potpisan je ugovor o rekonstrukciji i dogradnji zapadnog dijela luke Cres, koji obuhvaća gradnju vanjskog lukobrana dužine 185 metara i rekonstrukciju i dogradnju 280 metara obale.

Godine 2013. na ovom su potezu počeli radovi, nakon što je koncesiju na 29 godina dobila tvrtka "Sigurna uvala" sa sjedištem u Rijeci, iza koje je stajao mađarski kapital. Trebalo je biti napravljeno novih dvjesto, što nautičkih, što komunalnih vezova, a radovi su trebali biti završeni 2015. godine, no sve je propalo u ranoj fazi, s tim da su nedovršeni mul mještani u međuvremenu prozvali "mađarskim".

S PDV-om, ukupna vrijednost novog projekta iznosi 39.146.444,05 kn. Projekt je Županijska lučka uprava Cres prijavila na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrasrukture u "Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", odnosno na Poziv za sufinanciranje unapređenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa, za povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike. Ogromna većina sredstava trebala bi stići iz tzv. kohezijskog fonda, a manji dijelovi iz državnog i županijskog proračuna.

Potpise na ugovor stavili su Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH, zatim Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje ugovaranja programa i projekata EU, te ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić. Radovi bi, najavljeno je, trebali krenuti početkom sljedeće godine, a biti završeni 2021. godine.

Na današnji dan.....

19/2/1961

Utemeljeno Turističko društvo u Martinšćici

19/2/1974

U brodogradilištu Lošinj izvršeno prvo dokiranje, broda "Buga"

19/2/1994

Ženska klapa "Teha" utemeljena u Cresu