Pet13122019

Zadnje dodano:13.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Na Peškeri naplata parkinga, rebalans prošao sa 7:4

Na Peškeri naplata parkinga, rebalans prošao sa 7:4

Nova odluka o naplati parkiranja na području Cresa s odnosom 10:1, a prvi rebalans gradskog proračuna odnosom 7:4, usvojeni su na troipolsatnoj sjednici Gradskog vijeća Cresa.

Naplaćivat će se pet mjesta na Konsu, blizu FINA-e, pet mjesta plus jedno invalidsko uz autobusni kolodvor, te osam mjesta i jedno invalidsko nasuprot benzinskoj stanici. Na Konsu i Peškeri, u ljetnom razdoblju (1. lipnja - 30. rujna) sat vremena naplaćivat će se 15 kuna, a van sezone 10 kuna. Prvih petnaest minuta bit će besplatno, no u raspravi su vijećnici izrazili sumnju da će to biti dovoljno za obavljanje poslova poput odlaska u banku. Na nadležnom radniku komunalnog poduzeća bit će da obračunava 15 minuta. Vijećnica Natalija Marelić Tumaliuan (AM) bila je suzdržana, smatravši da je 10 kuna previše za zimski sat parkiranja. Dragan Medarić (SDP) je glasao "za", iako je predložio da se ubuduće u ljetni režim naplate prijeđe oko 1. maja, a da se za osobe s invaliditetom ukine naplata.
Uz parking na Turionu (servisno-pretovarni plato) od deset mjesta, šezdeset mjesta uz nogometno igralište, 80 parking-mjesta preko puta Lučke kapetanije, te parkiralište Melin I s 56 redovnih i tri invalidska mjesta, sveukupno to daje 224 redovna i pet invalidskih parkirališnih mjesta u komunalnom sustavu naplate u Cresu. Naravno, odluka ne sadrži parkirališna mjesta koja se naplaćuju u privatnim aranžmanima.

Prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna usvojen je sa sedam glasova "za" i četvero suzdržanih (Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste, Natalija Marelić Tumaliuan iz Akcije mladih, te Sanja Tomić i Stjepan Vodenac s liste HDZ-HRAST), s tim da Oliver Filipas (UK) i Maja Sepčić (AM) nisu bili na sjednici. Proračun je podignut s 32.897.000 na 35.784.800,47 kuna. Pročelnica Nada Kremenić istaknula je da je sve više poslova koje treba obaviti, te da su radnici u gradskoj upravi "postali robovi papira": "Suočeni smo s tim da više ne možemo stići obaviti sve poslove i neki će ostati neodrađeni. Osobe na stručnom usavršavanju pomažu, ali to nije dovoljno", kazala je Kremenić.

Natalija Marelić Tumaliuan interesirala se za stavku "Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020", te kazala da nije u redu da jedan klub dobiva pola ukupnih sredstava za sportske udruge. I Stjepan Vodenac tražio je preciziranje troškova sportskih klubova. "U Nogometnom klubu se odlično radi, Grad treba financirati rad s djecom, ali i gradovi s puno jačim proračunima izdvajaju manje za svoje nogometne klubove. K tome, zadnji izvještaj korisnika dobili smo za 2015. godinu i treba razmisliti o tolikim sredstvima", istaknula je Jadranka Blatt, ustvrdivši i da se iznos Creskom muzeju posljednjih godina podigao za 39 posto, uz dvojbu prati li to adekvatan rad i broj događaja. Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) odgovorio je da će se kroz par godina vidjeti efekti povećanja sredstava i za Muzej i za Gradsku knjižnicu, te nove programe u zgradi "Susajda", a vijećnici Blatt kontrirao je time da je ona "formalno za razvoj, a u praksi stalno postavlja gambete". Dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) složio se da Nogometni klub dobiva mnogo, ali i dodao da okuplja 85 djece i prikuplja preko sto tisuća kuna godišnje od sponzora.

Josip Pope (PGS) kazao je da će Cres postati "pravi grad" kada proračun bude 10 milijuna kuna veći i da proračunski novac treba trošiti. Uključio se Stjepan Vodenac, kazavši da "novac ne treba trošiti, već ulagati", kako bi se kroz sljedeće proračune vratili. U nastavku rasprave poručio je da treba poraditi na sportsko-rekreativnoj zoni kao mogućnosti za razvoj turizma, no predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević (neovisna lista) odgovorio je da za takve sadržaje nije bilo interesa iz privrede. Za Creski muzej, Sanja Tomić dala je prijedlog da se u zimskim mjesecima, kada Muzej uglavnom nije otvoren za posjetitelje, ne angažira servis za čišćenje, već da to obavljaju postojeći zaposlenici. Gradonačelnik Jurjako još je prokomentirao da je Grad itekako otvoren poduzetništvu, jer da u protivnom ne bi ubrzo krenuo projekt prvog hotela s pet zvjezdica, te solarna elektrana.

Uvertiva ovoj raspravi dogodila se već kod točke o izvještaju o izvršenju lanjskog proračuna, kada su se Vodenac i Blatt složili oko toga da se pozitivne brojke svode na investicije u graditeljstvu, s tim da stanove kupuju osobe izvana, a da treba težiti cjelogodišnjem turizmu. "Ljeti infrastruktura neće moći podnijeti gužvu, a zimi ćemo mi stalni stanovnici plaćati ceh", kazala je Blatt. Vodenac i Sanja Tomić zatražili su da se iznosi plaća pročelnika i ravnatelja gradskih ustanova daju u javnost, našto je Jurjako odgovorio da su koeficijenti objavljeni i da se ništa ne prikriva.

Jednoglasno je usvojen program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je predstavio Marko Ferlora.

Dogradonačelnik isprobao javni WC

Od pitanja koja su vijećnici postavili na aktualnom satu, izdvajamo ona Patrisa Salkovića (HRAST), koji je prigovorio da javni WC na tržnici nije primjeren, s čime se složio i dogradonačelnik Gregorović, kazavaši da je osposobljen da bi čim prije bio u funkciji, a pohvalio se time da ga je jutros i sam isprobao.

Fiorenco Pinezić (HSS) interesirao se za mogućnosti asfaltiranja ceste za Grmov, a Sanja Tomić za radove na popločavanju u Ribarskoj ulici. Marčela Damijanjevića zanimalo je kada će HEP završiti radove na trafostanici u Lubenicama, kazavši da ti radovi ometaju promet u mjestu, a Stjepana Vodenca zanimalo je ima li što novo o projektnoj dokumentaciji za POS-stanove, koja je proteklih mjeseci više puta najavljivana. Natalija Marelić Tumaliuan prigovorila je zbog toga što još nije izabran novi komunalni redar, iako se znalo da dosadašnji odlazi u mirovinu.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju