Otoci.net

Uto19032019

Zadnje dodano:18.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Naglasak na sankcioniranje nebrige o životinjama

Naglasak na sankcioniranje nebrige o životinjama

Osim točaka o kojima smo već izvijestili u zasebnim člancima, Gradsko vijeće Malog Lošinja je na sjednici u petak raspravljalo o još dvadesetak tema...

U jednoj od točaka koje su dodane dnevnom redu po hitnom postupku, s trinaest glasova "za" i jednim suzdržanim (Siniša Dakić-Barichievich s vlastite neovisne liste), usvojena je suglasnost za etažiranje novoizgrađenih nekretnina na Rukaviću. O ovome je elaborirao Zoran Vujasin, odvjetnik Grada u ovom slučaju, između ostalog kazavši da su "oni koji su trebali izdati građevinske dozvole, s time odugovlačili gotovo do razine opstrukcije", te da je "Grad dobio 22 stana, što je imovina vrednija od one koju je imao dok taj plato nije pretvoren u zgrade". Vijećnici Andrino Maglievaz (IDS) i Branko Domac (PGS) prigovorili su zbog odugovlačenja ovog projekta, a i gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) izrazila je nadu da je ovom raspravom ta tema zaključena.

Većinom glasova, uz pet vijećnika koji su se usprotivili - Dejan Nekić (SDP), Branko Domac (PGS), te troje s neovisne liste - Dubravko Devčić, Luka Kačinari i Ivica Martuslović (četvrta vijećnica te liste, Biljana Vojniković, nije bila na sjednici) - prošle su odluke izmjena i dopuna gradskog statuta, odnosno poslovnika Gradskog vijeća, vezane na zakonske promjene. Pritom je vijećnik Domac ustvrdio da je ovo "još jedan korak u smanjivanju ovlasti Gradskog vijeća", te da se naspram nekadašnjeg Poglavarstva, sada puno manje javno zna o gradonačelničkim odlukama.

S 11 glasova podrške i protivljenjem troje vijećnika s Devčićeve liste, usvojen je prijedlog da se nekretnine u gradskom vlasništvu unesu u temeljni kapital, odnosno time dokapitalizira tvrtka "Zračno pristanište". "Aerodromi su većinom gubitaši, a gubitaše već imamo", kazao je Devčić.

Jednoglasno je prošla odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim životinjama. Nadležna pročelnica Tanja Jović elaborirala je da je zakonodavac dao naglasak na brigu o životinjama, da je propisano mikročipiranje pasa, te da je propisana obavezna sterilizacija mačaka, te napuštenih pasa, s izuzetkom starijih životinja kojima bi taj postupak ugrozio zdravstveno stanje. Za životinju ulovljenu na javnoj površini, sve troškove snosit će vlasnik, odnosno Grad ako nema vlasnika. Mario Kamalić (HSS) predložio je da se "đardini" u centru grada ograde tako da ne služe psima za obavljanje nužde. Dubravko Devčić predložio je da se sklopi ugovor s Društvom za zaštitu životinja, navodeći da bi to bilo od velike koristi, jer da nije za očekivati da će komunalni redari hvatati mačke po ulicama. "Hranilišta bi svakako bila dobro rješenje, jer se time smanjuju troškovi Grada prema skloništima koje po zakonu morate imati", zaključio je Devčić.

Uz protivljenje Siniše Dakića-Barichievicha ("Porazan je podatak da su komunalni redari samo triput izrekli kazne"), usvojeni su izvještaj o lokacijama i količinama nepropisno odbačenog otpada, odnosno o provedbi mjera sprečavanja odbacivanja otpada. Jednoglasno su prošli izvještaji o stanju zaštite od požara, analiza stanja sustava zaštite i spašavanja, te razvoja sustava civilne zaštite. U Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja imenovan je Franko Vodanović umjesto Petra Stupara, s tim da su protiv bili Devčićevi vijećnici i Dakić-Barichievich. Devčić je prigovorio da ni u jednom od "glavnih" odbora nema mjesta, iako je njegova grupacija druga po redu politička snaga u Vijeću.

S 11 glasova podrške i tri protiv (Devčićevi vijećnici) prihvaćena je nagodba s Republikom Hrvatskom i "Uvalom Poljana", uz Devčićev prigovor da je u nepovrat otišlo tri milijuna kuna iz ranije faze spora.

Planet majmuna

Iz polugodišnjeg izvještaja o radu gradonačelnice, gradske uprave, firma i ustanova, razvila se rasprava o uvođenju novog sustava prikupljanja otpada, te je direktor "Komunalnih usluga" Neven Kruljac najavio da će tijekom travnja početi distribucija kartica koje će se pri bacanju smeća umetati u čitač na kontejnerima, a u

tijeku su i propagandne mjere. Dakić-Barichievich je prigovorio da su "Komunalne usluge" dale izvještaj na samo tri stranice, a da je, za razliku od toga, Pučko otvoreno učilište dalo čak i detalje o utršku od ulaznica za kino-predstavu "Planet majmuna".

Što će se događati na glavnom trgu?

Na početku sjednice, aktualni sat otvorio je Branko Domac upozorivši na oronula stepeništa u gradskoj jezgri. Andrino Maglievaz smatra za promet opasnim borove na potezu od Privlake do Artatora, a Luka Kačinari upitao je tko će platiti štetu na kolnicima nakon velikih građevinskih radova, te kada će se obnoviti Garibaldijeva ulica. Ivica Martuslović zatražio je program događaja na glavnom trgu za ljetne mjesece, tražeći da se ne ponovi situacija s nekoliko različitih glazbenika istodobno na terasama lokala, te da se poradi na tome da ne plove i trajekt i katamaran istoga dana (petka) za Zadar. Aleksandra Volarić Magazin (HDZ) zanimala se za veći broj trajektnih plovidbi tijekom dana.

Marlen Vlašić (HRAST) kazala je da je 350 tisuća kuna za uređenje 250 metara staze na Velim Srakanama previsok iznos, a predložila je i da se od Kadina prema Malinu s desne strane napravi nogostup. Marijanu Dragoslavić (HDZ) zanimalo je što je s radovima na ribarnici, a Đurđicu Šimičić (HDZ) hoće li se urediti prostor kraj odlagališta otpada, s obzirom na skori "Downhill" i televizijske prijenose. Mario Kamalić upozorava na to da na Bočacu voda nema gdje otjecati nakon kiša i nastaju lokve, a prigovorio je i zbog prečestog neplovljenja katamarana za Rijeku, otkako je "Jadrolinija" opet na toj liniji.

Dejan Nekić smatra da raskrižje za Ulicu Mije Mirkovića nije dovoljno sigurno otkako ondje prema Kijcu prolaze teška vozila, a Siniša Dakić-Barichievich zatražio je detalje o najavljenoj rekonstrukciji ceste od Velog do Malog Lošinja. Dubravko Devčić zatražio je da se organizira prenošenje sjednica Vijeća na internetu, da se zabrani parkiranje uz cestu koja prolazi Trgom RH kako bi se ugostiteljske terase dovele u jednak položaj onima na drugoj strani trga, te da se potakne rad objekata koji su otvoreni kroz cijelu godinu, naspram sezonskih.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!