Otoci.net

Pet18012019

Zadnje dodano:18.01.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika I Lošinj usvojio odluke o otpadu, u fokusu i nogomet

I Lošinj usvojio odluke o otpadu, u fokusu i nogomet

Većinom glasova, Gradsko vijeće Malog Lošinja donijelo je Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog otpada i biorazgradivog otpada, te plan gospodarenja otpadom do 2022. godine.

Ove su dokumente predstavili nadležna gradska pročelnica Tanja Jović i direktor "Komunalnih usluga Cres-Lošinj" Neven Kruljac, a u raspravi su najviše komentara izazvali rokovi za primjedbe i njihovu obradu. "Građanstvo je moglo dati primjedbe tijekom dvadeset dana, a sve su primjedbe obrađene", kazala je Jović, dodavši naknadno i da je 8. siječnja održano savjetovanje za predstavnike Grada, na kojemu im je rečeno da rok - 1. veljače - ne smije biti prekoračen. "Javnosti smo omogućili da se očituje, i kad smo skratili rok, javili smo građanima da imaju sedam dana da se očituju", kazala je pročelnica. Ivica Martuslović (neovisna lista D. Devčića) požalio se na to da je izvještaj o javnoj raspravi na web-stranicama Grada objavljen tek jutros, a Dubravko Devčić da su vijećnici dokument dobili jučer u 15 sati. Prilikom glasanja, Odluka o načinu pružanja usluge prikupljanja otpada dobila je 11 glasova podrške, dok su vijećnici s Devčićeve liste bili suzdržani.

Takav je rezultat imalo i glasanje o planu gospodarenja otpadom do 2022. godine, s kraćom raspravom - Branko Domac (PGS) je uime Odbora za zaštitu okoliša kazao da je to tijelo jednoglasno poduprlo plan, a Devčić je kazao da kompostana treba biti realizirana ranije nego što je predviđeno planom. S rezultatom 11:4, ali sada uz glasove "protiv" Devčića i kolega, bez rasprave, prošla je i odluka o izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja UPU-9 za Mali Lošinj.

Nogometni prijepori

Na aktualnom satu najviše je vremena otpalo na raspravu o nogometu, nakon što je objavljen odustanak seniorske momčadi od daljnjeg natjecanja. Ivica Martuslović upitao je "zašto Grad nije na vrijeme reagirao, a znalo se što se sprema i što će se dogoditi", kazavši i da je Lošinj sad postao nogometna "ekspozitura Cresa". Gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala je da je, prije no što je za odustajanje doznala iz medija, nešto načula o toj mogućnosti, a da se potom uključila u razgovore s novom upravom i igračima, ali da je u razgovorima uvidjela da ne postoji dovoljan entuzijazam, odnosno da ne postoji dovoljan broj igrača koji bi dovršio sezonu, čak i nakon što im je kazala da bi se igranje u drugim gradovima (zbog oštećenog terena na Čikatu) moglo financijski pokriti. Martuslović je nastavio kazavši da se krivci znaju: "Zašto kriti - znamo tko je bio predsjednik, a tko direktor kluba", našto se uključio dogradonačelnik Anto Nedić (HDZ) kazavši da je agonija kluba počela upravo kada je Martuslović počeo "dovoditi igrače sa strane i plaćati ih", te dodao da je NK "Lošinj" amaterski klub: "Što se mene tiče, neka klub bude u zadnjoj ligi, ali da igraju naša djeca, a tko hoće svoj privatni klub, neka ga osnuje", zaključio je Nedić, dodavši da je ovakvu situaciju predviđao prije pet-šest godina. Zbog posvećivanja tolikog vremena pitanju nogometnog kluba, pobunio se Andrino Maglievaz (IDS): "Zašto ste toliko energije potrošili na odgovor na pitanje o klubu koji je dovlačio igrače sa strane? Jesu li igrači dolazili ovdje zbog ljubavi prema Lošinju ili ...? Imamo puno važnijih stvari za preusmjeriti novac, koji se koristio u klubu."

Branko Domac otvorio je aktualni sat primjedbom na "konfuzne" web-stranice Grada, našto mu je gradonačelnica odgovorila da je novi web pred vrlo skorim otvaranjem, a još je zatražio i da se poprave okrhnute stepenice u brojnim strmim starim gradskim ulicama. Dejan Nekić (SDP) interesirao se za mogućnost osnivanja mjesnih odbora na području naselja Mali Lošinj, te zatražio da se otklone "neugodni mirisi na Zagazinama", našto mu je pročelnica Jović odgovorila da je prije pola godine upućena primjedba na Kijac, pa je organiziran petnaestodnevni stalni nadzor, bez zabilježenih neugodnih mirisa. "Onaj tko to osjeti, neka nam prijavi isti čas, da se ne igramo mačke i miša", kazala je pročelnica.

Marlen Vlašić (HRAST) zanimala se za mogućnost da se gradske nekretnine u derutnom stanju dodijele mladim obiteljima, odnosno obiteljima s više djece, a Luka Kačinari (Devčićeva lista) tražio je novosti o vječnoj temi alohtone divljači. Njegova kolegica s liste, Biljana Vojniković, zatražila je da se pomogne kadrovima iz prosvjete koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Mario Kamalić (HSS) požalio se na loše stanje dionice ceste od Nerezina do Osora - gradonačelnica mu je odgovorila da iz razgovora s "Hrvatskim cestama" doznaje da bi radovi mogli početi krajem ove godine. Siniša Dakić-Barichievich, vijećnik s vlastite neovisne liste, aktualizirao je staru temu obnove ceste od Malog do Velog Lošinja, a te se teme dotaknuo i Dubravko Devčić, uz pitanje o aktiviranju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na otočju.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!