Čet13122018

Zadnje dodano:13.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Katedri Čakavskog sabora i "Parangalu" priznanja "Pro Insula"

Katedri Čakavskog sabora i "Parangalu" priznanja "Pro Insula"

Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj, te Sportsko-ribolovno društvo "Parangal" iz Cresa dobitnici su priznanja "Pro Insula", najviših dodijeljenih na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom blagdana sv. Izidora (Sidra), Dana Grada Cresa.

Obje su ove udruge svojim radom ostavile veliki trag na području Cresa. Katedra djeluje trideset godina na području očuvanja otočne kulturne baštine, prvenstveno izdavačkom djelatnosti, a primajući priznanje, predsjednik Katedre dr. Julijano Sokolić istaknuo je uloge creskih intelektualaca u njenom radu. Za SRD "Parangal", koje više od šest desetljeća vodi sportski ribolov u gradu, sa značajnim sportskim rezultatima, priznanje je preuzeo predsjednik Anton Fučić.

Dodijeljen je niz zahvalnica Gradskog vijeća - Društvu "Naša djeca" Cres za rad s djecom i održavanje humanitarnih akcija, Društvu prijatelja "Hajduka" Lošinj-Cres za organizaciju humanitarnog turnira u malom nogometu, Folklornom društvu "Orlec" za očuvanje narodne baštine, Sportsko-rekreativnom klubu "Samo pozitiva" za priređivanje triatlona, Udruzi "Pramenka" iz Orleca za očuvanje baštine, Željku Kučici za organizaciju humanitarnog turnira, podvodnim ribolovcima Zoranu Kremeniću i Sebastianu Fleissu, Damianu Jedretiću za uspjehe na školskim natjecanjima u matematici, Renatu Muškardinu za nagrađeni kratki film na natječaju Vijeća Europe, Marinu Rušpiću za organizaciju "Cres-Lošinj Traila", Astrid Kuljanić za organizaciju festivala "Crescendo" i koncerte na svjetskoj razini, te Koraljki Polaček za dugogodišnji rad na zaštiti kućnih ljubimaca. Dodatno, gradonačelnik Kristijan Jurjako dodijelio je zahvalnice Košarkaškom klubu "Cres" i Nogometnom klubu "Cres" - preuzeli su ih predsjednici klubova Zlatko Nađ, odnosno Franjo Ilijić.

Uvodne riječi dali su predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević i gradonačelnik Kristijan Jurjako. Damijanjević je kazao da vjeruje da su "politička previranja iza nas i da ulazimo u razdoblje stabilnosti", istaknuvši kao jedan od ovogodišnjih prioriteta osuvremenjivanje prostornih planova i njihovu prilagodbu potrebama današnjice. Gradonačelnik Jurjako je nabrojao projekte Grada Cresa i one koje druge institucije provode na području Grada. Istaknuo je nedavno dobiven certifikat Regionalnog vijeća Programa certifikacije jugoistočne Europe za povoljno poslovno okruženje, kao nešto što malo gradova u Hrvatskoj ima. Velik prostor u izlaganju dao je radu Dječjeg vrtića "Girice", istaknuvši da će ove godine biti upisano rekordnih 115 djece, a bilo je riječi i o razvoju poduzetničke zone na Volniku i preuređenju nekad zapuštene palače "Moise" u centar suradnje s riječkim sveučilištem. "Izvršna vlast teško može bez potpore Vijeća. Trebamo raditi na projektima, a sve ostalo je gubljenje vremena, za što nas ljudi nisu izabrali", zaključio je Jurjako.

Na kraju sjednice, pozdravne su govore uputili gosti - državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Spomenka Đurić, lošinjski dogradonačelnik Anto Nedić, bakarski gradonačelnik i saborski zastupnik Tomislav Klarić, zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, primorsko-goranska dožupanica Marina Medarić, međimurski župan Matija Posavec, te Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma u Vladi RH.

U glazbenom dijelu programa, održanog u zgradi Osnovne škole Frane Petrića, nastupili su sopranistica Lidija Horvat Dunjko uz klavirsku pratnju Marija Čopora, te gitarist Filip Flego.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju