Čet13122018

Zadnje dodano:13.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Cres u utorak dodjeljuje priznanja i zahvalnice

Cres u utorak dodjeljuje priznanja i zahvalnice

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Cresa, u utorak će biti dodijeljena javna priznanja, ne i ono najviše, koje nosi ime Frane Petrića.

O dobitnicima je konačnu odluku donijelo Gradsko vijeće, na prijedloge koji su stigli nadležnom gradskom odboru. U raspravi su vijećnici kazali da je u prijedlozima previše politike, da kriteriji nisu jasni, te da postoji "inflacija" priznanja.

Za Priznanje Frane Petrića nije usuglašen nijedan prijedlog, a drugo po važnosti, Priznanje "Pro Insula" dobit će Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj, te Sportsko-ribolovno društvo "Parangal" iz Cresa.

Bit će dodijeljeno dvanaest zahvalnica, a na popisu su Društvo "Naša djeca" Cres, Društvo prijatelja "Hajduka" Lošinj-Cres, Folklorno društvo "Orlec", Sportsko-rekreativni klub "Samo pozitiva" iz Cresa, Udruga "Pramenka" iz Orleca, Damian Jedretić, Zoran Kremenić i Sebastian Fleiss zajedno, Astrid Kuljanić, Željko Kučica, Renato Muškardin, Koraljka Polaček, te Marin Rušpić.

Nakon nekoliko godina održavanja u restoranima, svečanost je ove godine vraćena u javni prostor, u zgradu Osnovne škole Frane Petrića. Početak je u utorak u 17 sati, a domaćini su gradonačelnik Kristijan Jurjako i predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević, koji je prije manje od mjesec dana ponovo došao na to mjesto nakon političke zavrzlame. Podsjetimo, nakon svibanjskih izbora, tek iz trećeg pokušaja konstituirano je Vijeće na čelu s Majom Sepčić, a potom je novim kombinacijama (u odsustvu) smijenjena i ponovo je izabran Damijanjević.

Na programu sjednice je i nastup sopranistice Lidije Horvat Dunjko uz pratnju Marija Čopora na klaviru, te gitarista Filipa Flega.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju