Ned22092019

Zadnje dodano:22.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Živković i Maglievaz stali uz HDZ: stvorena većina u Vijeću

Živković i Maglievaz stali uz HDZ: stvorena većina u Vijeću

Dan prije prve sjednice novog saziva Gradskog vijeća Malog Lošinja, objavljen je dogovor između koalicija HDZ-HRAST-HSS-HKDU-SU i IDS-HNS, čime je taj savez stekao većinu u Vijeću.

Tako će HNS-ovac Elvis Živković sutra biti predložen za predsjednika Gradskog vijeća uime ove grupacije koja broji osam od ukupno petnaest vijećničkih mjesta - šest su na izborima stekli HDZ i ostali, a dva savez IDS-HNS.

Damir Mlacović, predsjednik lošinjskog HNS-a je na konferenciji za novinare kazao da "suradnja HDZ-a i HNS-a na državnoj razini nije ni u jednom trenutku utjecala na ovaj sporazum". Anto Nedić, predsjednik lošinjskog HDZ-a i novoizabrani dogradonačelnik, kazao je da je njegova stranka vodila razgovore sa svim novoizabranim vijećnicima, dok je Andrino Maglievaz, šef lošinjskog IDS-a i izabrani vijećnik, rekao da "HDZ i partneri s najvećim brojem gradskih vijećnika imaju pravo formirati većinu", kazavši da uz uvjet realizacije programa u sporazumu, imaju njegovu podršku.

A što je u sporazumu? Prema informaciji podijeljenoj novinarima na konferenciji, "posebna pozornost posvetit će se intenziviranju radova na gradnji stanova za dugoročni najam za ostanak mladih obitelji u malim mjestima, osiguravanja dostatnog broja komunalnih vezova i komercijalnih vezova za privatne iznajmljivače, mogućnost gradnje novog doma za starije i nemoćne s naglaskom na hospicij, te realizacija infrastrukture za gospodarsku zonu na Kalvariji". U tekstu sporazuma još je i uređenje autobusnog kolodvora u Malom Lošinju, aktivniji rad na dobivanju sredstava iz EU-fondova, realizacija Pomorskog muzeja u Malom Lošinju i Etnografsko-sakralne zbirke u Nerezinama. Još su navedeni ekološki sustav odvojenog prikupljanja otpada, valorizacija stare gradske jezgre, korištenje obnovljivih izvora energije, revitalizacija poljoprivrede s aktivnijim bavljenjem problema s alohtonom divljači, te skrb starijima i braniteljima.

"Treba ostaviti za nama riječi koje su pale u kampanji i raditi na dobrobit sugrađana. Imali smo približno jednake programe tijekom kampanje, što je razlog zašto smo zajedno", zaključila je izabrana gradonačelnica Ana Kučić (HDZ).

Koalicija HDZ-a i partnera napravit će na konstituirajućoj sjednici jednu izmjenu u svojim redovima. Izborom na mjesto gradonačelnice, odnosno dogradonačelnika, dvoje prvih s njihove liste, Ana Kučić i Anto Nedić ne mogu u vijeće, pa bi se crta spustila na one od trećeg do osmog mjesta liste - Marijanu Dragoslavić, Darija Dlaku, Luigija Satalića, Đurđicu Šimičić, Marlen Vlašić i Marija Kamalića. Međutim, kako je kazao Nedić, Dlaka će svoj mandat staviti u mirovanje, a u Vijeće ulazi deveta s liste, Aleksandra Volarić Magazin.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!