Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Lošinju reciklaža, Cresu transfer-stanica

Lošinju reciklaža, Cresu transfer-stanica

O velikim promjenama u gospodarenju otpadom na otocima, najviše je bilo riječi na sjednici Gradskog vijeća Cresa...

Prezentaciju o ekološki zasnovanom sustavu gospodarenja otpadom gradova Cresa i Malog Lošinja imao je prof. Slaven Dobrović sa Strojarskog fakulteta u Zagrebu, koji je creskim vijećnicima vrlo detaljno obrazložio prednosti sustava, među kojima onu "najkonkretniju" - uštedu od 6 milijuna kuna godišnje. Prof. Dobrović, spomenimo, za sobom ima iskustvo na sličnom projektu za otok Krk.

Prema prijedlogu, reciklažno dvorište u kojem bi se odvojeni otpad razvrstavao i balirao, bilo bi u Malom Lošinju, a u Cresu transfer-stanica, u ulozi smetlišta dok ne zaživi županijsko smetlište Marišćina, sjeverno od Viškova. Ovo je izazvalo vijećničke reakcije, pa ostaje da se vidi hoće li se na kraju složiti s ovakvim, čak i privremenim rješenjem.

Plan predviđa da se separacija otpada, koja je na otočju Cres-Lošinj već iznad hrvatskog prosjeka, u naredne tri godine znatno poveća, odnosno da se 90 posto otpada, nastalog na otoku, reciklira.

Na sjednici Vijeća usvojen je urbanistički plan Orleca, te su usvojene sitnije promjene u Statutu Grada, s obzirom na promjene u odgovarajućim zakonima.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka