Otoci.net

Uto21012020

Zadnje dodano:20.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Melita Chiole preuzela Priznanje Frane Petrića

Melita Chiole preuzela Priznanje Frane Petrića

Prošle godine umirovljena srednjoškolska profesorica Melita Chiole primila je Priznanje Frane Petrića na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Cresa, koji Grad slavi na blagdan sv. Izidora (Sidra).

U obrazloženju je navedeno da prof. Chiole dobiva priznanje "za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Cresa, a osobito za predan rad na školovanju mladih u područnom odjelu Srednje škole u Cresu, te obogaćivanju kulturnog i društvenog života Grada Cresa". Rođena 1954. godine, stekla je diplomu profesorice matematike i fizike u Rijeci, a protekla je četiri desetljeća te predmete, a i informatiku, predavala creskim srednjoškolcima, s tim da je bila i voditeljica područnog odjela Srednje škole. Zvanje profesora mentora imala je od 2008. godine, a od 2013. godine je profesorica savjetnica. Osim stručnog rada s djecom i mladima, još se uključila u organizaciju skupa o povijesti "Creski anali", a objavila je gastronomsku knjigu "Dodatak za zdravi život".

Priznanje "Pro Insula" je uime srednjoškolske sekcije "Volontiram - a ne moram" preuzela prof. Sonja Pokupec Salković, koja učenike vodi u priređivanju i provođenju dobrotvornih akcija kojima pomažu potrebitima, kako izravno pojedinačno, tako i udrugama u tom području. Sekcija je u ovakvom izdanju aktivna od 2012. godine.

Niz je dobitnika Zahvalnice Grada Cresa. Marko Capek dobio je to priznanje za rad u zaštiti okoliša, Goran Toić (posmrtno) za predan rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Cres, Nikola Tramuntana za razvoj vatrogastva Cresa, Ruggero Rudy Antoninić za rad na očuvanju baštine Tramuntane, Živko Cunjak za dugogodišnji rad u nogometu, Valentino Lucis za višegodišnji rad na održavanju creskog ljetnog kina, Policijska postaja Mali Lošinj s ispostavom Cres za očuvanje sigurnosne situacije na području Grada, Giannina Sušić za volontiranje u Udruzi umirovljenika Cresa, Boško Vunduk i Zlatan Havić za rad s mladim nogometašima te Daniele Surdić za javno djelovanje u kulturi i turizmu.

Na svečanosti održanoj u predvorju zgrade Osnovne škole Frane Petrića, okupljenima su govore održali predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević i gradonačelnik Kristijan Jurjako - pritom je bilo riječi kako o povijesnim podacima o Cresu, tako i o novijim za Grad važnim projektima i onima koji se planiraju. Za govornicom su se potkraj sjednice izredali i uzvanici, predstavnici drugih lokalnih samouprava, Primorsko-goranske županije i predstavnici s državne razine. U programu je nastupila creska ženska klapa "Teha". Uslijedio je obilazak nedavno renovirane palače "Moise" sa zakuskom i nastupom klapa "Teha" i "Burin".

Na današnji dan.....

21/1/1885

Na Lošinj doputovao dr. Conrad Clar s oboljelim sinom; to se smatra početkom turizma na otoku