Otoci.net

Sub16112019

Zadnje dodano:15.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Sjeveru Cresa voda iz Labina?

Sjeveru Cresa voda iz Labina?

Podmorski vodovodni spoj od labinskog vodovoda iz Brestove do Porozine, pa zatim cijev do Niske i prema Belom, pa i prema Dragozetićima, mogućnost je trajnog rješenje vodoopskrbe sjevernog dijela otoka Cresa, koja je obrazložena na sjednici creskoga Gradskog vijeća.

"Pokazalo se da nema rezervi pitke vode u podzemlju, pa se išlo na mogućnost da se voda uzima iz mora i desalinizira", uvodno je kazao direktor "Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj" Neven Kruljac, dodavši da bi za postavljanje cjevovoda preko Velih vrata, dionicu od 5130 metara, trebala 3,5 milijuna kuna, što je manje od troškova desalinizatora i vodospreme, a da bi crpna stanica bila u Porozini, ondje gdje je bio planiran desalinizator. Od crpne stanice cjevovod bi išao prema vodospremi Niska (izgradnja stoji 2,3 milijuna kuna), a otamo bi cijevi išle daljnjih 2660 metara do Belog, pa onda ni ondje ne bi trebalo graditi desalinizator i vodospremu, kako je ranije bilo planirano. Dakle, dolazak vodovoda od Brestove do Belog stajao bi devet milijuna kuna. "Kao mogućnost ostavlja se da napravimo vodovod od Niske do Dragozetića. Cijene su relativno povoljne, jer su tamo već postojeći šumski putevi, a dolazimo do ukupne cifre od 25 milijuna kuna za kompletnu infrastrukturu. Labin je spreman osigurati protok od dvije litre po sekundi, a loše je to što dionica od Brestove do Porozine nije ucrtana u prostorne planove, jer se tamo 'sudaraju' dvije županije. Molim sve koji mogu pomoći u izmjeni prostornog plana, da se to riješi. Ne isključujemo da jednog dana dovedemo vodu iz jezera do Niske", rekao je Kruljac, zaključivši da u 21. stoljeću nitko ne bi smio biti bez pitke vode.

Prijedlog je dobio jednoglasnu podršku vijećnika, koji su u raspravi pohvalili projekt i dodijelili mu epitet "povijesnoga". Na dodatna pitanja, Kruljac je istaknuo da se pojedini dijelovi posla mogu raditi istodobno i da bi, jednom kada se steknu uvjeti, radovi mogli biti gotovi za pola godine.

Još je direktor "Vodoopskrbe" obrazlagao projekt aglomeracije Cres - Martinšćica - Nerezine - Mali Lošinj - Veli Lošinj, poboljšanje vodovodne i komunalne infrastrukture. Pritom je Kruljac govorio o iz Vlade RH najavljenom "okrupnjavanju" vodovodnih poduzeća, prema kojemu bi se cresko-lošinjski vodovod trebao spojiti s krčkim, pošto godišnje ima manje od dva milijuna kubika naplaćene vode. Kruljac smatra da bi time cresko-lošinjska mogućnost odlučivanja bila znatno smanjena, a da bi nakon tri godine prijelaznog razdoblja moglo doći do ukidanje ovdašnje ispostave i centraliziranja uprave na Krk. "Ima naznaka da će biti iznimaka, gradonačelnici su počeli djelovati preko politike. Proces udruživanja trajao bi godinu dana, a niti je Krk sretan što bismo se spajali, niti smo to mi. Problema bude i kada se spajaju dvije firme koje to žele, a kamoli kada se spajaju one koje to ne žele", zaključio je Kruljac.

Jednoglasno je Gradsko vijeće bilo za sklapanje ugovora o otkupu nekretnine za potrebe izgradnje javne prometnice u Martinšćici. Jadranka Blatt s vlastite neovisne liste povela je raspravu pitanjem je li elaborat išao na mišljenje procjeniteljskom povjerenstvu, a zaključio ju je dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) kazavši da su spekulacije o vrijednosti nekretnina česte i pozvao vijećnike da ne skupljaju političke poene, nego da, misle li da je neka procjena nepravilna, to i prijave.

Blatt: Ni s kim ne trgujem; Damijanjević: Ako je protuzakonito, prijavite

Većinom glasova usvojeno je pet zaključaka o utvrđenim najpovoljnijim ponudama za nekretnine u vlasništvu Grada. Za odluku o česticama 7867/8, 4218/13, 4218/14 i 4230/12 bilo je 11 glasova "za" i suzdržana Jadranka Blatt, za čestice 4591/2 devet glasova "za", jedan protiv (Blatt) i dvoje suzdržanih (Akcija mladih), za čestice 3593/1, 3593/2, 3593/8, 3593/10 i 3593/15 osam "za", jedan protiv (Blatt) i troje suzdržanih (Akcija mladih i Unija Kvarnera), za č.zgr. 900, č.zem. 82/17, 82/19 i 82/20 bilo je devetoro "za", jedan protiv (Blatt) i dvoje suzdržanih (Akcija mladih), a za č.zgr. 619 i č.zgr. 620 devetoro "za" i troje suzdržanih (Blatt i Akcija mladih). U raspravi, Blatt je izrazila sumnju da je za treću stavku sve dogovoreno unaprijed, odnosno da je natječaj raspisan za "tvrtku registriranu tri dana prije isteka natječaja". Primjedbe na objavu natječaja imao je Oliver Filipas (UK), a između Blatt i predsjednika vijeća Marčela Damijanjevića s vlastite neovisne liste povela se nova rasprava o tome kako postupiti u slučajevima sumnji na nepravilnosti.

"Što god ovdje kažem, govorim kao gradski vijećnik koji je položio zakletvu da će raditi za opće javno dobro. Problem je što možda imam više razvijenu javnu svijest, možda zato što nemam osobne interese i ni s kim ne trgujem i ovdje kažem sve što mislim da trebam reći. Moj cilj nije osvajanje simpatija građana, nego ispunjavanje obaveza", kazala je Blatt, a Damijanjević je odgovorio: "Prozvali ste me da ne dozvoljavam demokratske procedure. I ja se zalažem za sve što ste rekli. Ako smatrate da se radi protuzakonito, prijavite gdje treba. Imate pravo prozivati i nisam vas nikad prekinuo dok ste govorili, ali to je vaše političko mišljenje. Nisam kriv što ste jedina prošla sa svoje liste i nemate veći utjecaj."

Na aktualnom satu, kojim je počela sjednica, Filipas je ponovio svoja ranija pitanja o komunalnom redu, javnoj rasvjeti, nedostatku oglasne ploče u gradu, a raspitivao se i radu ultrazvučnog uređaja u ambulanti. Lino Sinčić s Damijanjevićeve liste zanimao se za gradnju sunčeve elektrane na Batajnama, Natalija Marelić Tumaliuan (AM) o tome što je s najavljenim novim hotelima u Porozini i Cresu, Hrvoje Sepčić (AM) tražio je podatke o demografskoj strukturi Cresa u zadnjih sedam godina, Jadranka Blatt je li išta učinjeno na temu alohtone divljači i hoće li inspekcije pogledati izniknulo "vikend-naselje" u Krušćici, a Dragan Medarić hoće li biti osnovana zajednička javna vatrogasna postrojba s Lošinjem.

Na današnji dan.....

16/11/1880

U Trstu rođen Oscar Cosulich, član uprave brodarske kompanije "Austro-Americana"

16/11/2012

Otvorena preuređena i osuvremenjena Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj