Otoci.net

Čet14112019

Zadnje dodano:14.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Bebić dobiva Nagradu za životno djelo

Bebić dobiva Nagradu za životno djelo

Sa sedam glasova podrške nasuprot šestoro koji nisu bili za taj prijedlog, Gradsko vijeće Malog Lošinja odlučilo je ovogodišnju Nagradu za životno djelo dodijeliti Mariji Bebić. Bila je to ujedno i točka dnevnog reda o kojoj se na današnjoj sjednici najžešće raspravljalo.

Podsjetimo, Ocjenjivački sud je većinom glasova bio za to da se ova nagrada, popraćena i iznosom od 10 tisuća kuna, dodijeli Mariji Bebić koju je predložila Udruga umirovljenika Grada Malog Lošinja, iako je u prvom krugu glasanja na sjednici Ocjenjivačkog suda tri glasa dobio i prijedlog sedmero gradskih vijećnika (Dubravko Devčić i kolege s njegove liste, SDP-PGS i Siniša Dakić-Barichievich s vlastite neovisne liste) da Nagradu za životno djelo posmrtno dobije Gordana Antoninić. Prijedlog ogranka Matice hrvatske da ovu nagradu dobije Lidija Kosmos, nije dobio nijedan glas na Ocjenjivačkom sudu.

U raspravi, Dubravko Devčić kazao je da postoje nepravilnosti u radu Ocjenjivačkog suda, primjerice da kod podnošenja kandidature za Mariju Bebić na obrascu nije naznačeno za koje je priznanje kandidirana. Ustvrdio je i da je nakon prvog kruga glasanja, koje je bilo tajno i završilo 3:3, u zapisniku nije navedeno na koji se način glasalo u drugom krugu, odnosno da je tajnost glasanja prekršena. Uime Ocjenivačkog suda, njegova predsjednica Martina Lipovac odgovorila je da je jedan od članova, Zvonko Levinger, nakon prvobitnih 3:3, kazao da će promijeniti glas u korist Marije Bebić, kazavši da kao umirovljenik zna njene zasluge u Udruzi umirovljenika. Devčić je odgovorio da Bebić zaslužuje nagradu, ali da je ove godine bio trenutak za nagradu Gordani Antoninić. Branko Domac (PGS) izrazio je neslaganje zaključkom Ocjenjivačkog suda, kojim predlaže da se nagrada za životno djelo dodjeljuje svake tri godine, jer smatra da o tome treba raspravljati isključivo Gradsko vijeće. Gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) kazala je da Ocjenjivački sud od 2009. godine djeluje u ovakvom sastavu i da ako netko misli da je bilo nepravilnosti, treba pokrenuti upravni postupak.

Za ostala priznanja nije bilo rasprave, jednoglasno je usvojeno da počasnim građaninom bude proglašen Elso Kuljanić, a da nagrade Grada dobiju Tomislav Debelić i Šahovski klub "Lošinj".

Svrhovitost Savjeta mladih?

Iako u raspravi nitko nije sudjelovao, rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna koji je elaborirala Ivka Matošević, nije dobio jednoglasnu podršku - protiv su bili vijećnici s Devčićeve liste. Jednako tako bilo je i s izmjenama i dopunama Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu, što je elaborirala Tanja Jović.

Raspisan je novi krug poziva za popunjavanje Savjeta mladih Grada Malog Lošinja, s tim da su članovi koalicije SDP-PGS bili suzdržani. "U prošlom sazivu imali smo dvije članice iz PGS-a, ali ili se Savjet nije sastajao, ili one nisu dobile poziv", kazao je Domac.

Niz polugodišnjih (siječanj-lipanj) izvještaja otvorio je Dalibor Cvitković iz Turističke zajednice Lošinja, koji je kazao da postoji minus od 0,4% u broju noćenja, prvenstveno zbog lošeg vremena u svibnju i zbog toga što postoji pad na njemačkom tržištu, jer su njemački kampisti počeli ostajati u tamošnjim kampovima. Izdvojio je završetak Masterplana biciklističkog turizma s planiranim "trail-parkom" na Čikatu ili kod Nerezina, te najavio da će ubuduće nastupati prema van zajedno s Cresom. Neven Kruljac je izvještavajući o radu "Komunalnih usluga Cres-Lošinj" istaknuo da postoji otprilike pet posto nesavjesnih korisnika koji bacaju otpad kraj spremnika, a da su ostali prihvatili novi način rada. "Imamo veliki problem s radnom snagom, naročito u pogrebnim uslugama. Naše su plaće manje od prosjeka u RH, a s obzirom na troškove života na Lošinju, nismo privlačni za novu radnu snagu. Taj problem imaju i Krk i Opatija i tek će eskalirati", kazao je Kruljac. U raspravi je vijećnik Domac prigovorio zbog smrada kontejnera, naročito nedjeljom, predloživši da se dvaput tjedno "miniwashem" pere prostor oko kontejnera.

Dodatni trajekti jedino na gradski trošak

Aktualni sat je otvorio Branko Domac zamjerivši to što se Vijeće sastaje rijetko i onda s jako velikim brojem točaka, umjesto češće s manje tema. Zanimalo ga je gdje se planira novi Dom za starije i prigovorio zbog velikog broja odbačenih automobila i kamp-kućica na raznim mjestima na otocima. Andrino Maglievaz (IDS) zanimao se za mogućnost dodatnih trajektnih plovidbi, kazavši da je 19.30 sati prerano za posljednji polazak iz Brestove, te da bi trebalo ubaciti još jednu plovidbu iz Valbiske u popodnevim satima. Gradonačelnica Kučić odgovorila je da takva nastojanja kod Agencije za obalni linijski promet nisu urodila plodom, odnosno da je jedina mogućnost financiranja dodatnih plovidbi iz gradske blagajne, na što ne želi pristati. Maglievaz je predložio i da se spriječi cjelodnevno parkiranje autobusa na parking-mjestima blizu autobusne stanice. Aleksandra Volarić Magazin (HDZ) predložila je da se zatraži da, u slučajevima kada katamaran ne isplovljava iz Rijeke, organizira još jedan autobus za Lošinj. Marlen Vlašić iz HRAST-a interesirala se za budućnost vodovodnog poduzeća, zbog odredbe Vlade da se integriraju manja vodovodna poduzeća, koja nemaju po 2 milijuna kubičnih metara naplaćene vode.

Ivica Martuslović (Devčićeva lista) upitao je hoće li Grad što poduzeti zbog nepravilnosti u radu Županijske lučke uprave, a traži i nove podatke o zagađenosti luke Mali Lošinj, našto je Ana Kučić odgovorila da će Grad naručiti novo istraživanje. Mario Kamalić (HSS) ponovo se požalio na pumpe za iscrpljivanje vode prilikom jakih kiša na obali Priko, a predlaže i aktiviranje terase zatvorenog hotela "Apoksiomen" u druge svrhe. Luka Kačinari (Devčićeva lista) zanimao se za trenutni status nove gradske vijećnice, te najavljenih radova na cesti Osor-Nerezine i Veli-Mali Lošinj, a Biljana Vojniković (Devčićeva lista) za rekonstrukcija ulica Silvire Tommasini i Mije Mirkovića te gradnju igrališta za kućne ljubimce.

Dubravka Devčića zanima trenutna situacija s natječajem za poljoprivredna zemljišta, radi li se što po pitanju alohtone divljači te zašto Srednja škola jednako kroz cijelu godinu plaća odvoz otpada, iako ga ljeti nema. Dejan Nekić (SDP) pitao je hoće li biti sanirana uljem zagađena plaža na Bojčiću, a smatra loše izvedenim radove na cesti od Beleja do Koromačne.

Vijeće je još ponovo u prodaju plasiralo bivšu zgradu Osnovne škole u Zagrebačkoj ulici, čija je nova procjena vrijednosti 6,47 milijuna kuna - za to ruševno zdanje već godinama nema interesenata. Sa sjednice koja je potrajala dulje od pet sati izostali su Đurđica Šimičić (HDZ) i Siniša Dakić-Barichievich (neovisni).

Na današnji dan.....

14/11/1858

U M. Lošinju rođen Ottavio Picinich, brodograditelj, vlasnik brodogradilišta na mjestu današnje marine

14/11/1958

Utemeljeno poduzeće Lošinjska plovidba, spajanjem dotadašnje Lošinjske plovidbe i Obalne plovidbe Rijeka, prvi direktor Josip Budislavić

14/11/2013

U Trstu umro Paolo Budinich (rođ. 1916. u V. Lošinju), fizičar i sveučilišni profesor, osnivač Centra za teorijsku fiziku u Trstu