U spomen na maestra Dušana Prašelja

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2019-09_dusan-praselj.jpgČetvrtog rujna napustio nas je maestro Dušan Prašelj, istaknuti glazbeni stvaratelj i istinski interpretator starih narodnih napjeva primorsko-otočnog i istarskog kraja. U svojoj bogatoj i dugogodišnjoj karijeri skladatelja, dirigenta i zborovođe Dušan Prašelj je često posjećivao cresko-lošinjsko otočje. Bio je više godina tajnik pa ravnatelj Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" u Ronjgima kod Viškova. Svoj svestrani i bogati talent uz veliki rad ugradio je u očuvanje i interpretaciju starog istarsko-primorskog melosa stvorivši brojne nove skladbe koje će i u buduće svjedočiti o iznimnoj vrijednosti jedinstvene glazbene kulture prepoznate i od strane UNESCO-a.

Za nas je važno što se tijekom godina njegovo zanimanje proširilo i na naš otočni kraj. Već je njegov učitelj Ivan Matetić Ronjgov istraživao otočne napjeve po Cresu i na Susku, te su kao takvi sačuvani u velikoj pjesmarici "Zaspal Pave", koju je u dva izdanja uredio upravo Dušan Prašelj. Za radio emisiju "Mantinjada Hrvatskog primorja" na Radio Rijeci snimio je folklor i pjesme Nerezina. Kad je osnovao i vodio Riječki oratorijski zbor, nastupio je u Velom i Malom Lošinju. Nikad dotad nije crkva sv. Antuna pustinjaka odzvanjala takvim čudesnim zvukovima ovog jedinstvenog pjevačkog sastava.

Uz svoj zbor dodavao je u programu i nastup poznatih čakavskih pisaca i pjesnika, pa smo tako imali prilike slušati stihove i prozu Zorana Kompanjeta, Ivana Lučića, Marije Trinajstić, Vlaste Sušanj Kapićeve i brojnih drugih autora. Prašelj je bio i duhoviti voditelj pa su svi nastupi i programi bili začinjeni njegovim izvanrednim stilom komunikacije s publikom. Još se sjećamo neponovljivog susreta prilikom stote obljetnice osnutka Hrvatske čitaonice u Nerezinama 1996. godine, kada je u hotelu "Televrin" tek počela nastupati klapa "Teha" iz Cresa. Prašelj je podržavao svaku ideju i napor u glazbenom stvaralaštvu, preko Osorskih i Lubeničkih glazbenih večeri do osposobljavanja mladih glazbenika u Ronjgima. A Ronjgi su posebna priča. Već sam dolazak u rodnu kuću našeg glazbenog velikana bio je svojevrsni kulturni događaj. Tako smo 2008. godine imali "Lošinjsko večer pul Matetićevega ognjišća" kada je uz predstavljanje Nerezinskog libra i Puntarskog foja nastupila u prepunoj sali klapa "Čikat" te Dario Kučić na mijehu. 

Mogli bi nabrajati tako još i još, da bismo ukazali na njegovu dragocjenu ulogu promicanja našeg otočnog, primorskog kanta. Žalosni smo zbog gubitka čovjeka i umjetnika koji nam je ulijevao volju i ljubav da ustrajemo i dalje u čuvanju naše baštine i nećemo ga nikad zaboraviti.
Pogreb zaslužnog maestra bit će u utorak, 10. rujna u 12.30 na trsatskom groblju.