Pet23082019

Zadnje dodano:22.08.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura U srijedu, četvrtak i petak - Našem brodu "Lošinj"

U srijedu, četvrtak i petak - Našem brodu "Lošinj"

Našem brodu "Lošinj" - naziv je nove predstave Amaterskog kazališta "Josip A. Kraljić", a posvećen je upravo važnoj osobi iz lošinjske povijesti, čije ime teatar nosi.

Govoreći angloameričkom filmskom terminologijom, predstava je "spin-off" glazbeno-scenskog programa održanog prije dva tjedna u sklopu otvaranja izložbe, autorice Marijane Dlačić, o Kraljiću i radu Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru u Malom Lošinju. Premijera će biti održana ove srijede u 20 sati u glavnoj dvorani Lošinjskog muzeja u Malom Lošinju - dakle, kat iznad izložbe - a reprize u četvrtak i petak u istom terminu.

Boris Šegota, režiser i jedan od članova glumačkog ansambla - a u predstavi sudjeluju gotovo svi JAK-ovci posljednjih godina viđeni na sceni - posložio je predstavu na temelju sačuvanih Kraljićevih pjesama i novinskih članaka, te predstave "Zimsko sunce" Viktora Cara Emina, temeljene na previranjima između hrvatske i talijanske političke opcije na otocima na početku XX. stoljeća.

"Iz zbirke pripovjedaka i pjesama 'Suze Istre' izabrao sam i dramaturški obradio neke dijelove, a pratimo odnos majke i sina s temom iseljavanja, aktualnom i danas. Drugi dio sastoji se od novinskih članaka koje je objavljivao Kraljić, jedan o Ivanu Lovriću, osnivaču Društva 'Zora', a drugi o posjetu Matka Laginje otocima 1909. godine u predizbornoj kampanji za zastupnika u austrijskom parlamentu, nasuprot talijanskom kandidatu", kazao nam je Šegota najavljujući predstavu.

"Ova predstava, kao i ranija 'Mikulin život' o Niku Pinčiću, nešto su posve drugačije od onoga što smo ranije radili, to nisu komedije na koje je naša publika navikla, no vidimo da je prijem bio dobar, a s 'Mikulinim životom' gostovali smo i na Visu. Mislim da bi ove dvije ličnosti trebalo više prepoznati u ovom gradu, ne samo kroz kazalište", zaključuje Šegota.

Dodajmo i da je nedavno Kazalište JAK nabavilo električni pianino, zahvaljujući donaciji iseljenika iz Ćunskog, Ivanke i Miroslava Erora, koje je oduševila jedna od ljetnih izvedbi "Mikulinog života", kojom je od iščeznuća spašen dijalekt Ćunskog. Bračni par Eror godinama doprinosi i opremanju otočnih domova zdravlja i ambulanata, kroz udrugu IMAS.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!