Pet13122019

Zadnje dodano:13.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Ćunski toplo pozdravio klape

Ćunski toplo pozdravio klape

Večer za dugo sjećanje mještana Ćunskog, ali i posjetitelja iz drugih mjesta - održan je koncert četiriju klapa, u organizaciji one gostujuće - obiteljske klape "Barun" iz Svete Nedelje kraj Samobora...

Na pjacalu uz župnu crkvu sv. Nikole, nastupile su ženska klapa "Augusta" iz Malog Lošinja, muška klapa "Čikat" iz Malog Lošinja, ženska klapa "Teha" iz Cresa, te mješovita klapa "Barun" iz Svete Nedelje.

Upravo Baruni došli su na ideju organizirati koncert. Riječ je o klapi čiji su svi članovi iz iste obitelji, Barun, a ova obitelj u Ćunskom ima kuću i ovdje ljetuje već četrdeset godina. Kao klapa oformili su se 2007. godine, a nakon što su u svojoj sredini održali dvije klapske večeri, žanrovski pomalo neuobičajene za taj kraj, došli su na ideju organizirati nastup i u svojem ljetnom domu, Ćunskom. U ostvarenju zamisli naišli su na podršku Mjesnog odbora Ćunskog, župe Ćunski, Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Lošinja, te zajedno s njima realizirali klapsku večer, koju je posjetilo oko četiri stotine ljudi, što je za prilike Ćunskog nesvakidašnje velik broj.

Svaka klapa se, u po dva nastupa, predstavila s po pet pjesama, a na kraju su zajednički otpjevali popularnu "Vilo moja".

Koncert se poklopio s rođendanom mons. Valtera Župana, krčkog biskupa, rođenog prije 75 godina upravo u Ćunskom, pa su organizatori i njemu dali riječ. Brojnim gostima zahvalio je Marinko Čalić uime Mjesnog odbora. Dodijeljene su i zahvalnice svim sudionicima, kako glazbenim, tako i organizacijskim.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju