Otoci.net

Uto19022019

Zadnje dodano:18.02.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Gershwinov "Summertime" za kraj festivala

Gershwinov "Summertime" za kraj festivala

Popularnom, 25 tisuća puta snimljenom arijom "Summertime" iz Gershwinove opere "Porgy i Bess", završen je Lošinjski književni festival.

I peti po redu festival kombinirao je književnost i glazbu, a posljednji ovogodišnji čin pripao je pjevačici, sopranistici Tanji Ruždjak i Danijelu Gašparoviću na klaviru, koji su na terasi Lječilišta u Velom Lošinju izveli program "Melodie Celeste - kroz operu i jazz-standarde".

U prvom dijelu programa, uz posljednje zrake sunca, izveli su ariju "O mio babbino caro" iz Puccinijeve jednočinke "Gianni Schicci", te ariju "Quando me'n vo'" iz također Puccinijeve "La Boheme", a između toga uvršten je niz Gershwinovih skladbi - "Someone to watch over me", "He loves and she loves", "'S Wonderful", "Summertime" (ponovljena u bisu, na kraju koncerta).

Poslije stanke, u ležernijem tonu, pomalo odstupivši od programa, Ruždjak i Gašparović izveli su još nekoliko djela Georgea Gershwina; "The can't take that away from me", "Somebody loves me", "It ain't necessarily so", "I've got rhytm", potom ariju "Daleko me biser mora" iz "Male Floramye" Ive Tijardovića, pri čemu su se pjevačici diskretno pridružili i poneki posjetitelji, te Tostijevu "Non t'amo piu'!".

Posljednja festivalska večer bila je prilika za rezime održanog - počelo je još proljetnim pretprogramom u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju, a glavni dio festivala otvoren je gostovanjem Igora Mandića 28. lipnja. Za kraj, voditeljica festivala Branka Džebić i ravnateljica Lječilišta Renata Žugić okupljenima su ponudile tortu, a ostaje za vidjeti što će dogodine ponuditi šeste Lošinjske književne večeri.

Na današnji dan.....

19/2/1961

Utemeljeno Turističko društvo u Martinšćici

19/2/1974

U brodogradilištu Lošinj izvršeno prvo dokiranje, broda "Buga"

19/2/1994

Ženska klapa "Teha" utemeljena u Cresu