Otoci.net

Ned26052019

Zadnje dodano:26.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Pepe Kalafot predstavio se Lošinju

Pepe Kalafot predstavio se Lošinju

Pjesničku večer u Malom Lošinju održao je Tonko Božanić - ili Pepe Kalafot, kako završava kazivanje svih svojih pjesama - pučki pjesnik i zabavljač iz Komiže na otoku Visu.

Sedamdesetjednogodišnji komiški kalafat (graditelj drvenih brodova) u svojoj je sredini poznat kao pjesnik i jedan od vođa komiškog karnevala, a ovom je prilikom predstavio svoju drugu zbirku pjesama u otočnoj čakavici, "Sinjol vremena" s predgovorom Davora Velnića i pogovorom Vande Franičević, te rječnikom komiškog leksika, s priloženim CD-om. Motivi Božanićevih pjesama su otočni mirisi i okusi, more, nevremena, podmorje, pomorci, majke, udovice, barke, jedra, vino, fumari, intima... sve što život na otoku čini posebnim. Posebna je i autorova interpretacija pjesama - spontana, ali i pomalo teatralna - pa ne čudi što su brojni posjetitelji večeri toplo pozdravili pjesnika, čak i oni za koje je komiški dijalekt (dijelom) predstavljao prepreku u praćenju sadržaja pjesama.

Božanićevo gostovanje na Lošinju organizirali su Lošinjski muzej, čija je ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić dala uvodnu riječ na događaju, te Jedriličarski klub "Jugo" i Turistička zajednica Lošinja. Čelnici ove tri organizacije Božanića su upoznali na nedavnom festivalu mora u Francuskoj, gdje se rodila ideja o priređivanju pjesničke večeri.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!