Otoci.net

Uto16102018

Zadnje dodano:16.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Pepe Kalafot predstavio se Lošinju

Pepe Kalafot predstavio se Lošinju

Pjesničku večer u Malom Lošinju održao je Tonko Božanić - ili Pepe Kalafot, kako završava kazivanje svih svojih pjesama - pučki pjesnik i zabavljač iz Komiže na otoku Visu.

Sedamdesetjednogodišnji komiški kalafat (graditelj drvenih brodova) u svojoj je sredini poznat kao pjesnik i jedan od vođa komiškog karnevala, a ovom je prilikom predstavio svoju drugu zbirku pjesama u otočnoj čakavici, "Sinjol vremena" s predgovorom Davora Velnića i pogovorom Vande Franičević, te rječnikom komiškog leksika, s priloženim CD-om. Motivi Božanićevih pjesama su otočni mirisi i okusi, more, nevremena, podmorje, pomorci, majke, udovice, barke, jedra, vino, fumari, intima... sve što život na otoku čini posebnim. Posebna je i autorova interpretacija pjesama - spontana, ali i pomalo teatralna - pa ne čudi što su brojni posjetitelji večeri toplo pozdravili pjesnika, čak i oni za koje je komiški dijalekt (dijelom) predstavljao prepreku u praćenju sadržaja pjesama.

Božanićevo gostovanje na Lošinju organizirali su Lošinjski muzej, čija je ravnateljica Zrinka Ettinger Starčić dala uvodnu riječ na događaju, te Jedriličarski klub "Jugo" i Turistička zajednica Lošinja. Čelnici ove tri organizacije Božanića su upoznali na nedavnom festivalu mora u Francuskoj, gdje se rodila ideja o priređivanju pjesničke večeri.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka