Čet13122018

Zadnje dodano:13.12.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura "Maldobrie" razveselile Lošinjane

"Maldobrie" razveselile Lošinjane

U interpretaciji Lučana Nikolića, Ileane Brčić i Marinele Jerolimić, u subotu je lošinjska publika ponovo mogla čuti "Maldobrie", priče tršćanskog autorskog tandema.

Novinari i pisci Lino Carpinteri i Mariano Faraguna od šezdesetih godina nadalje objavljivali su na stvarnim događajima i osobama temeljene duhovite priče smještene u areal istrovenetskog jezika, a za ovu je prigodu probrano nekoliko onih vezanih za život na otoku Lošinju na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće. Bila je to i prilika da se dožive razlike između lokalnih govora, s obzirom na to da je izvorni tekst pisan tršćanskom jezičnom varijantom.

Književna večer održana je u vili "Perla", sjedištu Zajednice Talijana Lošinja, gdje se za ovu izvedbu tražilo mjesto više. Uvodnu riječ dala je predsjednica Zajednice, Anna Maria Saganić, zahvalivši interpretima, te Vivien Alviž i Eleni Magašić na organizaciji.

Na današnji dan.....

13/12/1866

U V. Lošinju rođen Vittorio Craglietto, glazbenik i skladatelj

13/12/2004

U Trstu umrla Elsa Bragato (r. 1908. u M. Lošinju), prosvjetna djelatnica i književnica, autorica nostalgičnih zapisa o Lošinju