Otoci.net

Uto19112019

Zadnje dodano:18.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Ribari u međusobnim i sukobima s vlastima

Ribari u međusobnim i sukobima s vlastima

Izložba koja daje pravno-povijesni pregled razvoja lošinjskog ribarstva, s naglaskom na Mletačku Republiku i XIX. stoljeće, otvorena je u palači Fritzi u Malom Lošinju.

Osnova studijske izložbe autorice Marijane Dlačić su panoi s tekstovima iz opisuju promjene u ribolovnim tehnikama, naročito "sudar" ribara koji su koristili mreže potegače (trate) i mreže stajačice (vojge), sukobe koje su ribari imali s vlastima, ali i s ribarima koji su u "njihov teren" dolazili sa zapadne jadranske obale, što očito nije karakteristično samo za aktualna vremena. Ispušteno je razdoblje nakon I. svjetskog rata; ono čeka na dovoljan vremenski odmak i svjesno je ostavljeno nekim budućim povjesničarima.

Autorica je u pozdravnoj riječi uputila niz zahvala suradnicima, naročito kolekcionaru Ivi Rušinu iz Nerezina koji je posudio staru ribarsku mrežu koja dominira postavom, Marinu Budiniću iz Velog Lošinja koji je govorio o Ćozotima - ribarima iz Chioggije koji su se nastanili na otočju te Fioreu Saganiću koji je sudjelovao ustupanjem fotografija. Razgovor s Budinićem dostupan je posjetiteljima kao zvučni zapis - sastavni dio izložbe. Još su govorile ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić. Izložba će ostati otvorena do 2. studenog.

Na današnji dan.....

19/11/1936

U Stivanu rođen akademik Elso Kuljanić, sveučilišni profesor, rektor riječkog sveučilišta